1.5 miljoen euro Medemblik om energielasten te verlichten

MEDEMBLIK – Het kabinet heeft maatregelen genomen om huishoudens met een laag inkomen die in (acute) financiële problemen zijn gekomen door de explosief gestegen energielasten te compenseren. Zo is de energiebelasting verlaagd en is er aanvullend voor huishoudens met een inkomen op of onder het sociaal minimum een uitkering in het leven geroepen in de vorm van een eenmalige energietoeslag van 800 euro.

Het bedrag was eerst gesteld op 200 euro maar dat bleek lang niet voldoende te zijn en is daarom verhoogd naar 800 euro per huishouden. In totaal is er door het kabinet 679 miljoen euro beschikbaar gesteld waarvan 1.5 miljoen voor de gemeente Medemblik. Deze 1. 5 miljoen is bedoeld voor zowel de te verstrekken energietoeslagen als voor de uitvoeringskosten.

Bij hoge uitzondering heeft het college besloten om het geld voor de eenmalige energietoeslag beschikbaar te stellen en de uitbetaling te gaan starten. Het college is normaliter niet bevoegd om een budget beschikbaar te stellen maar moet de gemeenteraad deze eerst vaststellen.

In de gemeente Medemblik zijn 1800 huishoudens met een maximaal inkomen van 120% van het sociaal minimum. Er wordt vanuit gegaan dat 10% geen gebruik gaat maken van de regeling waardoor er 1600x 800 euro zal gaan worden uitgekeerd waardoor de gemeente Medemblik zelf geen geld hoeft bij te passen.

In mei kunnen deze huishoudens de 800 euro gaan aanvragen.

Deel dit artikel