10 redenen waarom fysiotherapie nuttig is

Fysiotherapie helpt mensen van alle leeftijden met medische aandoeningen, ziekten of verwondingen die hun vermogen om te bewegen en te functioneren beperken. Zoek je nog een fysio in de buurt van Noord-Friesland? Dan is Fysio-0519 of Fysio-058 wellicht een geschikte optie voor jou. Een geschikte fysio Dokkum of een Fysio in Leeuwarden vinden kan soms nogal lastig zijn, doordat niet elke fysio dezelfde expertises bezit. Kijk dus goed naar de services die een fysiotherapeut aanbiedt.

Een op maat gemaakt fysiotherapieprogramma kan mensen helpen terug te keren naar hun vroegere niveau van functioneren en activiteiten en veranderingen in levensstijl aanmoedigen die verder letsel kunnen helpen voorkomen en de algemene gezondheid en het welzijn kunnen verbeteren. Huisartsen verwijzen patiënten vaak naar fysiotherapie bij de eerste tekenen van een probleem, omdat het wordt beschouwd als een conservatieve aanpak van problemen. Waarom is fysiotherapie zo belangrijk? Ter ere van de maand oktober, zijn hier 10 manieren waarop u er baat bij kunt hebben: 

Verminderen of elimineren van pijn

Therapeutische oefeningen en manuele therapie technieken zoals mobilisatie van gewrichten en weke delen of behandelingen zoals echografie, tapen of elektrische stimulatie kunnen de pijn verlichten en de spier- en gewrichtsfunctie herstellen om de pijn te verminderen. Dergelijke therapieën kunnen ook voorkomen dat de pijn terugkeert. 

Vermijd een operatie

Als fysiotherapie u helpt de pijn weg te nemen of van een letsel te genezen, is een operatie misschien niet nodig. En zelfs als een operatie nodig is, kunt u baat hebben bij fysiotherapie vóór de operatie. Als u sterker en in betere conditie aan een operatie begint, herstelt u daarna in veel gevallen sneller. Door een operatie te vermijden, dalen ook de kosten van de gezondheidszorg. 

Verbetering van de mobiliteit

Als u moeite hebt met staan, lopen of bewegen – ongeacht uw leeftijd – kan fysiotherapie helpen. Rek- en strekoefeningen helpen u uw bewegingsvermogen te herstellen. Fysiotherapeuten kunnen mensen een stok, krukken of een ander hulpmiddel aanmeten, of beoordelen of er orthesen moeten worden voorgeschreven. Door een individueel zorgplan op maat te maken, kan elke activiteit die belangrijk is voor iemands leven worden geoefend en aangepast om maximale prestaties en veiligheid te garanderen. 

Herstellen van een beroerte

Het is gebruikelijk om na een beroerte enige mate van functie en beweging te verliezen. Fysiotherapie helpt verzwakte lichaamsdelen te versterken en het lopen en het evenwicht te verbeteren. Fysiotherapeuten kunnen ook het vermogen van patiënten met een beroerte verbeteren om zich in bed te verplaatsen, zodat zij thuis onafhankelijker kunnen zijn en minder zorg nodig hebben voor toiletgang, baden, aankleden en andere dagelijkse activiteiten.

Herstellen van een sportblessure of deze voorkomen

 Fysiotherapeuten begrijpen hoe verschillende sporten uw risico op specifieke soorten blessures kunnen verhogen (zoals stressfracturen bij afstandslopers). Zij kunnen geschikte herstel- of preventie-oefenprogramma’s voor u opstellen om een veilige terugkeer naar uw sport te garanderen. 

Uw evenwicht verbeteren en vallen voorkomen

Wanneer u met fysiotherapie begint, wordt u gescreend op valrisico. Als u een hoog valrisico hebt, zullen de therapeuten u oefeningen aanbieden die uw evenwicht veilig en voorzichtig op de proef stellen om situaties uit het echte leven na te bootsen. Therapeuten helpen u ook met oefeningen om de coördinatie te verbeteren en hulpmiddelen om veiliger te kunnen lopen. Wanneer het evenwichtsprobleem wordt veroorzaakt door een probleem in iemands vestibulaire systeem, kunnen fysiotherapeuten specifieke manoeuvres uitvoeren die snel de goede vestibulaire werking kunnen herstellen, en de symptomen van duizeligheid of duizeligheid kunnen verminderen en elimineren.

Beheer van diabetes en vasculaire aandoeningen

Als onderdeel van een algemeen diabetes beheersplan kan lichaamsbeweging helpen om de bloedsuikerspiegel onder controle te houden.  Daarnaast kunnen mensen met diabetes problemen hebben met het gevoel in hun voeten en benen. Fysiotherapeuten kunnen deze patiënten helpen met de juiste voetverzorging om verdere problemen in de toekomst te voorkomen. 

Beheer van leeftijdsgerelateerde problemen

Als mensen ouder worden, kunnen ze artritis of osteoporose ontwikkelen of een gewrichtsvervanging nodig hebben. Fysiotherapeuten zijn experts in het helpen van patiënten om te herstellen van gewrichtsvervanging, en om artritis of osteoporose op een conservatieve manier te behandelen. 

Beheer van hart- en longziekten

Hoewel patiënten na een hartaanval of -procedure hartrevalidatie kunnen ondergaan, kunt u ook fysiotherapie krijgen als uw dagelijks functioneren is aangetast. Voor longproblemen kan fysiotherapie de kwaliteit van leven verbeteren door middel van versterkende, conditionerende en ademhalingsoefeningen, en patiënten helpen vocht in de longen te verwijderen. 

Beheer van de gezondheid van vrouwen en andere aandoeningen

Vrouwen hebben specifieke gezondheidsproblemen, zoals bij zwangerschap en zorg na de bevalling. Fysiotherapeuten kunnen gespecialiseerde behandelingen bieden voor problemen die verband houden met de gezondheid van vrouwen. Daarnaast kan PT gespecialiseerde behandeling bieden voor:  Darmincontinentie, borstkanker, constipatie, fibromyalgie, lymfoedeem, gezondheid van het mannelijke bekken, bekkenpijn en urine-incontinentie.

Deel dit artikel