‘20 september te vroeg’: het oudste sportevenement van Westfriesland in mineur

MEDEMBLIK – Sinds 1842 vind in het IJsselmeerstadje Medemblik traditioneel een kortebaandraverij plaats op de derde maandag van september. In 2021 is dit op maandag 20 september.  De aankondiging van het kabinet dat op 20 september de maatregelen gefaseerd zullen worden losgelaten werd in Medemblik dan ook met gejuich ontvangen. Precies op onze Dag Der Dagen!

In Medemblik is de harddraverij de belangrijkste dag van het jaar. De basisscholen zijn dicht en iedere inwoner is op de Nieuwstraat van Medemblik te vinden deze dag. Duizenden mensen kijken naar dravende paarden inclusief pikeur die met ruim 50 km/u op de openbare weg naar de finish draven Het is een unieke traditie die sinds 2016 op de lijst van immaterieel cultureel erfgoed van Nederland staat.

Na de aankondiging van het kabinet op 13 augustus zijn het bestuur en vrijwilligers van Harddraverijvereniging Prins Hendrik direct aan de slag gegaan. Alle voorbereidingen voor een succesvolle en coronaveilige kortebaandraverij zijn gereed. Uiteraard is de organisatie in gang gezet met de wetenschap dat een piek in ziekenhuisopnames roet in het eten zou kunnen gooien. Het kabinet was hier heel helder over.

Maar dat de Kortebaan van Medemblik niet door zal kunnen gaan omdat wijziging van wetgeving, niet eens van toepassing op evenementen, meer tijd kost is niet te bevatten. Medemblik is daarom volledig in mineur. De informatie van Haagse bronnen voelde als een mokerslag in het gezicht.

Zal het kabinet evenementen georganiseerd in de week van 20 september echt de dupe laten zijn van verandering van niet van toepassing zijnde wetgeving? In Medemblik kunnen we dit niet geloven. We houden daarom hoop.

foto door: www.pascalvanas.nl

Deel dit artikel