4 februari tweede Koggenlandse Schooldag van de duurzaamheid

KOGGENLAND – Op vrijdag 4 februari start voor de 2e keer de Schooldag van de duurzaamheid in de gemeente Koggenland. Dit is een programma waarop ruim 600 basisschoolleerlingen via spel, plezier en samen doen, leren over duurzaamheid. Wethouder Rosalien van Dolder helpt die dag tijdens de kick-off een handje mee om aan te geven hoe belangrijk zij het thema duurzaamheid vindt.

Schone Buurt

Wethouder Rosalien van Dolder helpt ’s ochtends de leerlingen basisschool Geert Holle, Kerkebuurt 156 in Berkhout met het schoonmaken van hun buurt. Tijdens de kick-off doen de leerlingen kennis op over afbraaktijden van zwerfafval. Ook gaan zij – gewapend met afvalgrijpers, handschoenen en vuilniszakken – de wijken in om deze zwerfafval vrij te maken en worden ze zich bewust van hun eigen rol hierin.

Spelenderwijs leren

In de week na de kick-off gaan de leerlingen lekker aan de slag met duurzaamheid. Dit jaar doen in gemeente Koggenland zes basisscholen mee. Een deel van het programma is voor alle leerlingen hetzelfde, een deel is per groep op maat gemaakt. Er worden bijvoorbeeld van natuurlijke materialen heerlijke maaltijden voor vogels bereid, van afval mooie kunstwerken gemaakt, water gezuiverd, tuinvogels gespot, geleerd wat gezonde voeding is, insectenhotels én windmolens gebouwd en ontdekt welke uitdagingen de kledingindustrie kent.

Activiteit ‘Mijn Wereldwens’

Bijzonder dit jaar is de activiteit ‘Mijn Wereldwens’. Op uitnodiging van wethouder Rosalien van Dolder formuleren kinderen hun eigen duurzame wens. Een jury bestaande uit wethouder Van Dolder, de kinderburgemeester, Koggenland Energie Neutraal, MAK Blokweer en stichting Schooldag van de duurzaamheid kiezen uit de inzendingen de mooiste. De gemeente laat de winnende wens in vervulling gaan!

Wethouder Rosalien van Dolder over deze tweede editie van de Schooldag van de duurzaamheid: “Dit jaar alweer de 2e Schooldag van de duurzaamheid. Het is mooi om te zien dat zoveel scholen meedoen aan dit bijzondere programma. Tijdens de week leren kinderen op een leuke manier hoe belangrijk duurzaamheid is voor nu en zeker voor de toekomst. Mijn wens is dan ook dat we een prachtige wens van de kinderen daadwerkelijk gaan realiseren waarmee we onze omgeving een beetje leuker, eerlijker en schoner kunnen maken.

De Schooldag van de duurzaamheid is een gezamenlijk initiatief van de gemeente Koggenland, MAK Blokweer en stichting Schooldag van de duurzaamheid. Kijk hier voor meer informatie over dit programma.

Deel dit artikel