40% van de tuinders verwacht te moeten stoppen, energiekosten niet meer op te brengen

WEST-FRIESLAND – Het is voor veel tuinders in Nederland een zware tijd en zeker 40% van deze tuinders denkt er zelfs over om op korte termijn te moeten stoppen met hun bedrijf omdat de kosten voor energie niet eer te betalen is, blijkt uit een rapport van Glastuinbouw Nederland en de Rabobank.  De tuinders hopen op een garantieregeling vanuit de overheid om zo een overbruggingskrediet te kunnen krijgen.

Naast de torenhoge energieprijzen is ook het wegvallen van Rusland en de Oekraïne als afzetmarkt debet aan de grote problemen waar o.a. de sierteelt in verkeerd, maar ook de fruittelers hebben last van de sancties die zijn opgelegd aan Rusland.

Prijsafspraken in het verleden valt nu negatief uit

Veel tuinders en telers hebben langdurige contracten afgesloten met groothandels en supermarkten maar door de explosief gestegen energieprijzen zien zij geen kans om deze te verwerken in de prijs aan de supermarkten of groothandels, dit gaat volgens de LTO er voor zorgen dat op termijn nog wel eens de glastuinbouw gaat verdwijnen uit Nederland en gaat verhuizen naar landen met een (sub)tropisch klimaat of waar de energieprijzen veel gunstiger zijn.

Deel dit artikel