500 woningen Heerhugowaard zijn aangesloten op het warmtenet

Bessie Cooper

Venenatis pulvinar nunc arcu lorem ornare dictum ipsum. Ante at condimentum diam a aliquet eget amet massa tempor.

HEERHUGOWAARD – De Rivierenwijk-Zuid in Dijk&Waard heeft een flinke metamorfose ondergaan. Maar liefst 500 woningen van wooncorporatie Woonwaard zijn aangesloten op het warmtenet en de wijk is compleet heringericht. Dit is een van de eerste projecten in Nederland waar eengezinswoningen op zo’n grote schaal aardgasvrij zijn gemaakt. 

wijk op grote schaal op warmtenet

Sinds 2019 zijn 500 woningen van Woonwaard aangesloten op het warmtenet van HVC. In iedere woning is de cv-ketel vervangen door een individuele warmte-unit. De afgelopen week waren de laatste woningen aan de Uiterwaard aan de beurt. Ook is een groot aantal woningen de afgelopen jaren geïsoleerd en voorzien van zonnepanelen. De huurders konden zelf kiezen of ze hier gebruik van wilden maken.

meer wooncomfort

Nicole van Wijk, bestuurder Woonwaard: ‘Het is heel mooi dat het gelukt is om in een keer zo’n groot aantal woningen aardgasvrij te maken. Dat komt doordat we het samen hebben gedaan met de gemeente als regiehouder, HVC, Liander en onze uitvoeringspartners. Dat in combinatie met de herinrichting van de wijk zorgt voor een enorme verbetering van de leefbaarheid in deze buurt en het wooncomfort van onze huurders, zonder dat ze daar meer voor gaan betalen. Een flinke verduurzamingsslag, die we in de komende jaren ook in andere wijken willen realiseren.’

Tekst loopt door onder de foto

Foto: Rick Akkerman Fotografie

complete herinrichting van de wijk

Gelijktijdig met de aanleg van het warmtenet voerde de gemeente een totale herinrichting van de wijk uit, waarbij riolering, openbaar groen, bestrating en parkeerruimten werden aangepakt.

werk combineren

In 2019 had de gemeente plannen voor de herinrichting van de wijk. Ook had Woonwaard toen plannen om de huurwoningen in de wijk aardgasvrij te maken en te verduurzamen, omdat de cv-ketels aan vervanging toe waren. Woonwaard, gemeente Dijk & Waard en HVC sloegen de handen ineen en kozen een gezamenlijke wijkaanpak om de kwaliteit van de wijk grondig te verbeteren op het gebied van duurzaamheid, wijkkwaliteit en leefbaarheid. De drie partijen combineerden hun planningen en stemden hun investeringsprogramma’s op elkaar af, om zo de overlast in de wijk zo klein mogelijk te houden.

ook koopwoningen aangesloten op warmtenet

Ook de koopwoningen in de wijk kregen de kans om over te stappen op het warmtenet. Hiervoor stelde de gemeente een pionierssubsidie beschikbaar voor 15 woningeigenaren tegen een eigen bijdrage van € 2.200,-. 14 woningeigenaren hebben daar gebruik van gemaakt. Deze aansluitingen worden binnenkort gerealiseerd.

Wethouder Schoemaker, gemeente Dijk en Waard: “Wij zagen tijdens het traject met Woonwaard en HVC kansen om deze bewoners mee te laten liften op de ontwikkelingen in de wijk. Al is dit niet zo simpel. Je hebt te maken met allemaal verschillende eigenaren, waarbij een ieder er anders in staat en verschillende meningen heeft over het ´van gas af gaan´. We zijn blij en trots dat we nu zover zijn dat de eerste 14 eigenaren de overeenkomst hebben getekend om over te stappen op een warmteaansluiting.”

warmtenet verder uitgebreid

Naast de Rivierenwijk-Zuid sluiten Woonwaard en HVC nog veel meer woningen aan op het warmtenet. Begin 2022 zijn HVC en Woonwaard gestart met de aanleg van het warmtenet in Huiswaard in Alkmaar. Hier gaan in totaal 1.063 woningen van het gas af.

Share this article

Related posts

Category

Category

Category

Category