NIBBIXWOUD/ALKMAAR – De rechtbank in Alkmaar heeft de 34-jarige Jama A. vrijgesproken van betrokkenheid bij de dood van de 26-jarige Dimitri uit Hoorn op 8 augustus 2020. Het slachtoffer werd met zijn scootmobiel aangetroffen in een sloot langs een fietspad in Nibbixwoud.
Onderzoek wees uit dat het Dimitri door een misdrijf om het leven is gekomen. De rechtbank is van oordeel dat er onvoldoende bewijs is dat Jama A. degene is geweest die het slachtoffer heeft omgebracht. Wel veroordeelt de rechtbank A. voor het plegen van een diefstal met geweld uit een woning in Medemblik, het telen van hennepplanten en het bezit van 400 gram amfetamine. De verdachte krijgt voor deze feiten een gevangenisstraf van drie jaar opgelegd.
Eis van 15 jaar
De officier van justitie heeft zich op het standpunt gesteld dat het Jama A. moet zijn die daar samen met het slachtoffer op de camerabeelden is te zien. De omschrijving van de kleding en huidskleur van de man op deze camerabeelden, komt volgens het OM overeen met de omschrijving van Jama A. op camerabeelden van een supermarkt eerder die avond. Daarom concludeert de officier van justitie dat Jama A. degene is die het slachtoffer met geweld om het leven heeft gebracht. Voor het ombrengen van het slachtoffer en voor de drie andere misdrijven heeft de officier van justitie 15 jaar gevangenisstraf geëist tegen Jama A..
Lees ook: Vijftien jaar cel geëist voor doden van gehandicapte Dimitri in Nibbixwoud
Camerabeelden te onduidelijk
De rechtbank deelt de conclusies van de officier van justitie over de camerabeelden niet. Deze beelden zijn naar het oordeel van de rechtbank zo onduidelijk dat herkenning niet mogelijk is. De rechtbank heeft tijdens de strafzaak de beelden door middel van speciale apparatuur bekeken in het politiebureau in Haarlem. De conclusie van de rechtbank is dat er op de beelden onvoldoende specifieke overeenkomsten te zien zijn met het signalement of de kleding van Jama A. om te kunnen zeggen dat hij op deze beelden staat.
Alternatief scenario
Jama A. heeft zelf verklaard dat hij die nacht niet met het slachtoffer op de scootmobiel naar Nibbixwoud is gereden, maar dat hij afscheid van hem heeft genomen in Hoorn en toen zelf op de fiets naar zijn huis in Nibbixwoud is gegaan. Op het moment dat het slachtoffer om het leven kwam, was dJama A. naar eigen zeggen thuis in zijn woning en zat hij met zijn telefoon op YouTube.
Vanwege deze verklaring heeft de rechtbank aanvullend onderzoek laten doen naar de telefoon van de verdachte, die kort na de dood van het slachtoffer in beslag is genomen. Deskundigen van het Nederlands Forensisch Instituut (NFI) zijn tot de conclusie gekomen dat het sporenbeeld in de telefoon van Jama A. in die nacht past bij het scenario waarin Jama A.binnen het bereik was van zijn router van Ziggo en met zijn telefoon Youtube heeft gebruikt. De resultaten van het onderzoek van het NFI ondersteunen dus de verklaring van de verdachte.