Aanleiding voor vernielen auto blijft onduidelijk

MEDEMBLIK – Het is tijdens de behandeling van de strafzaak tegen de broers Arthur en Robert B. uit Medemblik bij de politierechter in Alkmaar maandag niet duidelijk geworden waarom ze op 18 juni in Zwaagdijk-West een bestelbus hebben vernield met ijzeren pijpen en een golfclub.

Het dossier in de zaken tegen de broers bleef daar vrij onduidelijk over, en geen van beide was op de zitting aanwezig om verdere tekst en uitleg te kunnen geven. Justitie verweet de twee broers openlijke geweldpleging. Robert B. moest zich daarnaast verantwoorden wegens het mishandelen van zijn partner op 16 juli vorig jaar.

De vernieling van de bestelbus werd vastgelegd via een camera op het dashboard van de auto. Op de beelden was te zien hoe drie mannen uit een auto stapten en de ruiten en lak van de bus vernielden. Volgens de eigenaar van de bestelbus roken de mannen sterk naar drank.

De broers werden kort na het voorval door de politie aangehouden in een auto, omdat ze sterke gelijkenissen vertoonden met de mannen op de beelden. Volgens de officier van justitie was het daarmee duidelijk dat de Medemblikse broers voor de vernieling verantwoordelijk waren. Ze eiste daarom tegen beide mannen een voorwaardelijke werkstraf van 60 uur. Daarnaast eiste justitie tegen B. nog eens twee weken voorwaardelijke celstraf wegens het mishandelen van zijn partner.

Maar volgens advocaten Duin en Poort was deze eis te hoog. Een werkstraf van 60 uur zou alleen worden opgelegd in het geval er een auto van hulpdiensten is vernield, of als de verdachten een spoor van vernieling hadden achtergelaten, bijvoorbeeld door meerdere auto’s te beschadigen.

De politierechter besloot uiteindelijk anders. De twee broers werden door haar veroordeeld tot 40 uur onvoorwaardelijke werkstraf. Robert P. kreeg daarnaast nog 30 uur voorwaardelijk opgelegd wegens het mishandelen van zijn partner.

Deel dit artikel