Always Forward pakt periodetitel over de eerste periode

HOORN – Forward (zat) 1 (AFZA 1) heeft zaterdag het kampioenschap van de eerste periode in de wacht gesleept. In de thuiswedstrijd tegen DZS uit Wijde Wormer, gespeeld op het C-veld, behaalde de ploeg een 3 – 1 zege, waardoor de voorsprong op naaste belager Kolping Boys intact bleef. AFZA heeft nu de rugdekking van het recht op het spelen van nacompetitiewedstrijden voor promotie naar de derde klasse indien het algemene kampioenschap niet behaald wordt.

Tekst aangeleverd

In het team van Forward nam Aron, na afwezig te zijn geweest in de wedstrijd tegen Meervogels ’31 zijn plaats onder de lat weer in. In het centrum van de defensie begon Frank, terwijl Joey, in vergelijking met de beginopstelling in Akersloot, verkaste naar de rechterspitspositie ter vervanging van de ontbrekende Milco.

DZS staat voor De Zilveren Schapen. Met De Zeerobben uit Harlingen is DZS vermoedelijk nog de enige voetbalclub in het land die de naam van een zoogdier draagt (zowel in Amsterdam/Diemen als Den Haag heeft ooit een club genaamd De Zwarte Schapen bestaan). Als schapen geacht worden zich gemakkelijk naar de slachtbank te laten leiden, deed DZS in deze wedstrijd zijn naam bepaald geen eer aan. De ploeg maakte zijn hoge positie op de ranglijst meer dan waar en ontpopte zich (met De Foresters) als de lastigste tegenstander van AFZA tot nu toe in de competitie. Gedurende lange tijd was de overwinning geenszins zeker.

In de openingsfase van de wedstrijd zag het er nog niet naar uit dat Forward een moeilijke middag zou beleven, want de ploeg begon met een offensief dat diverse kansen opleverde. Joey ving een uittrap van de DZS-doelman op en krulde de bal, na een 1–2-combinatie met  Stefan net over het doel. Jelle schoot even later voorlangs, nadat de bal door de defensie van de bezoekers half was weggewerkt. Al in de zesde minuut opende Forward de score met een prachtige kopbal van Jan-Jaap uit een even prachtige voorzet van rechts van Kevin (1 – 0).

De achterstand was voor DZS reden om uit zijn schulp te kruipen en de ploeg bleek in staat om de bal langdurig in bezit te houden. In de 12e minuut moest Aron voor de eerste keer serieus in actie komen met het bij de eerste paal wegwerken van de bal uit een indraaiende corner. Arons DZS-collega moest even later opgelapt worden, toen hij bij een voorzet van Marijn in botsing was gekomen met Kevin en van nogal grote hoogte tegen het gras smakte.

Jelle besloot een combinatie met Kevin met een schot dat langs de verkeerde kant van de paal vloog en nadat Frank in de Forward-defensie een voorzet had gepareerd, kon Marijn een hard schot uit de rebound blokken ten koste van een corner. Een voorzet van Kevin, na een combinatie met Stefan, oogde heel gevaarlijk, maar Joey kon de bal bij de tweede paal net niet bereiken. Dezelfde Joey krulde de bal na een teruglegger van Stefan rakelings om het DSZ-doel heen. Dat gebeurde kort nadat hij, na een combinatie met Jan-Jaap, Kevin met een pass in het centrum had bediend, maar die kon door een verdediger van de bezoekers van scoren worden afgehouden. Bij een volgende Forward-aanval ging de bal voor het doel langs en gleed Kevin met bal en al langs de tweede paal. Een schot van Patrick werd geblokt. Kevin gebruikte de daardoor ontstane corner voor zijn tweede assist. Ditmaal was het Stefan die doeltreffend inkopte (2 – 0). De buffer die dit doelpunt teweegbracht ging enkele minuten later weer verloren: nadat de Forward-defensie de bal uit het centrum had weggewerkt, volgde een voorzet van rechts, waaruit een DSZ-spits met een volley in de uiterste hoek van Arons doel knap scoorde (2 – 1).

In de tweede helft begonnen de bezoekers stormachtig. Vanaf de aftrap zette de ploeg een aanval op, besloten met een schot waarover Aron zich ontfermde. De volgende aanval leverde SDZ een corner op. De bal werd uit het Forward-strafschopgebied weggewerkt en vervolgens opnieuw voorgezet. Het schot dat hieruit voortkwam raakte de bovenkant van de lat boven Aron. Daarna was de bal lange tijd voornamelijk op de Forward-speelhelft te vinden, waarbij het offensief van de Wijde Wormers wel dreiging maar geen heel grote kansen opleverde. Bij een op zich sluwe poging van Kevin, nadat hij op eigen helft een pass had onderschept, om de ver voor zijn doel staande SDZ-keeper met een schot vanaf de middenlijn te verrassen, raakte bij de bal helaas verkeerd. Bij zijn volgende – echte – kans, uit een pass van Stefan, schoot Kevin net naast.

Na een uur spelen kwam Darren in het veld voor Jelle. Aron verrichte een knappe ingreep bij een doorbraak van een DZS-spits, die daarbij onzacht met de omheining van het door de motregen glad geworden veld in aanraking kwam. Het duurde enige tijd voor hij opgelapt was. Uit de resulterende corner werd de bal over het Forward-doel geschoten.

Na zo’n 70 minuten spelen kwam Forward wat onder de druk van de bezoekers vandaan. Een gevaarlijke aanval met een voorzet van Perry werd door middel van een overtreding gestuit. In de 74e minuut scoorde Kevin Forwards derde treffer, nadat een verdediger zich verkeken had op zowel een doorkopbal van Stefan als de snelheid van Kevin (3 – 1).

DZS zette nog eens aan en nuttige ingrepen van Frank en Stefan waren nodig om gevaarlijke situaties op te lossen. Uit een DZS-aanval door het centrum kwam een schot voort dat rakelings over het doel vloog. In de slotfase kwamen Mirko en Thomas in het veld voor Joey en Marijn. Het wachten was op het laatste fluitsignaal van scheidsrechter Le Noble, van Forward-zijde geassisteerd door Roland Dol, waarna de champagneflessen ontkurkt konden worden.

De achtste speelronde bleek voor Forward heel gunstig uit te pakken. Niet alleen behaalde de ploeg het periodekampioenschap, ook werd de voorsprong op enkele concurrenten groter, omdat De Foresters en DTS (2 – 1 bij SVW ’27 resp. Opperdoes) beide drie punten verspeelden. Kolping Boys (1 – 2 bij Schagen United) en St Adelbert (0 – 1 bij De Blokkers) wonnen wel en deze ploegen zijn nu de naaste volgers van Forward met drie resp. vier punten achterstand. De kloof met de vier overige ploegen in het linkerrijtje van de stand bedraagt zeven (De Foresters en Beemster) en acht (DZS en DTS) punten.

Always Forward (zat) – DZS 3 – 1 (2 – 1).  6, Schaper 1 – 0; 41, Schipper 2 – 0; 44, 2 – 1; 74, Van Gasteren 3 – 1.

Alw. Forward (zat): Aron van Loon, Perry Vlasman, Jelle Huitema (60, Darren Johnstone), Marijn Sterk (87, Thomas Bek), Patrick van Dijk, Jouke Huitema, Jan-Jaap Schaper, Kevin van Gasteren, Stefan Schipper en Joey Papamelodias (82, Mirko Boukens).