Amsterdammer wijt gewelddadige winkeldiefstal in Enkhuizen aan coronamaatregelen

ENKHUIZEN – ,,Het kwam door die domme acht uur maatregel. Anders had ik gewoon ongeveer tien blikjes afgerekend.” Dat zei de 23-jarige R. K. over de gewelddadige winkeldiefstal die hij op 11 april beging bij een supermarkt in Enkhuizen. K. wilde die avond een paar mixdrankjes gaan kopen, maar dat kon dus niet meer. Hij besloot daarom om de mixdrankjes toch mee te nemen zonder ze af te rekenen.

Maar het liep anders. K. werd gesnapt door de medewerkers van de supermarkt, die hem de uitgang van de weg versperden. De 23-jarige Amsterdammer zei eerst tegen het personeel mee te willen werken, maar zag toch een kleine opening om alsnog een poging te doen om te ontkomen. Een van de medewerkers zag dat en stak een been uit waardoor K. ten val kwam. Drie van de medewerkers sprongen op de Amsterdammer om te voorkomen dat hij zou ontsnappen. Volgens K. kwam zijn arm hierdoor beklemd: ,,Mijn schouder is nog steeds niet helemaal hersteld. Mijn intentie was nooit om het zo ver te laten komen, maar ik riep meerdere keren dat mijn schouder pijn deed en ze hielden maar niet op.” verklaarde hij. Daarom besloot K. de winkelmedewerkers te bijten. Een werd door K. in zijn rug gebeten, een ander in zijn oksel. ,,Dat zou goed kunnen. Ik had echt niet door wie ik nou precies waar beet.” zei de verdachte daarover.

In juni ging de Amsterdammer opnieuw in de fout, toen hij in Alkmaar werd aangehouden omdat hij zonder helm op een scooter reed. K. zou in een poging te ontkomen op een van de agenten in zijn gereden. Hij gaf dat feit toe, maar zei wederom dat het niet zijn intentie was de agent te raken. De officier van justitie vond de verdenkingen ernstig, en eiste 6 maanden waarvan de helft voorwaardelijk tegen de Amsterdammer. Ook vroeg ze om 2 weken eerder opgelegde celstraf ten uitvoer te leggen.

De advocaat van K. vroeg om rekening te houden met de persoonlijke omstandigheden van zijn cliënt. K. heeft inmiddels een vaste baan, maar raakt die waarschijnlijk kwijt als hij langer dan een maand de cel in zou moeten. Maar de politierechter stelde dat het nu echt een keer klaar moet zijn met de strafbare feiten van K., die een aanzienlijk strafblad heeft en in de Amsterdamse top 600 staat. Hij volgde de strafeis van justitie. Daarnaast moet K. de Alkmaarse politieagent 585 euro schadevergoeding betalen.

Deel dit artikel