Andijkse Astrid van Dijke-Ottenhoff (41): ‘Ik blijf in drukte een mondkapje gebruiken’

ANDIJK – Het einde van de coronaperiode is in zicht volgens sommigen. De coronamaatregelen worden 25 februari nog meer versoepeld. Het enige wat dan nog moet is bij vijfhonderd of meer personen is testen voor toegang nog verplicht en een mondkapje dragen in het OV. Alle andere maatregelen verdwijnen. Voor heel Nederland een opluchting, eindelijk weer naar het ‘oude normaal’. Of… vinden sommigen een aantal maatregelen van het ‘nieuwe normaal’ wel prettig?

Astrid van Dijke-Ottenhoff kijkt positief vooruit

De Andijkse Astrid van Dijke-Ottenhoff (41) trouwde in de coronatijd, ondanks dat de maatregels elke keer weer veranderden. “Deze coronaperiode was een aparte tijd. Wat ik vooral miste zijn de leuke uitjes waar we zo’n twee jaar niet naartoe mochten. Ik ga bijvoorbeeld graag naar De Keukenhof in Lisse en ik vond het vervelend dat de restaurants steeds dicht waren. Ik ga zo graag uit eten. Ook belde ik meer mensen op of stuurde een leuke kaart om te laten weten dat ik aan ze dacht. Soms kon je elkaar tijden niet zien. De eerste keer kerst vieren zonder familie, omdat die op afstand woonde en zich ook aan de regels hielden.

Vaccinaties

Persoonlijk kent Astrid geen mensen die door het coronavirus heel erg ziek zijn geweest. “Wij kwamen er zelf goed doorheen, maar ik denk zeker dat het komt door het nemen van alle vaccinaties. Persoonlijk hou ik daar helemaal niet van, maar we hadden wel een QR-code nodig om iets te mogen doen, dus hebben we de spuiten maar voor lief genomen.

Meer tijd

Astrid en haar man Hans hadden meer tijd om andere dingen te doen, bijvoorbeeld het aanschaffen van een puppy. “Het opvoeden van een pup kost veel tijd en daar hadden we, omdat we niet veel contact hadden met de buitenwereld, meer tijd dan normaal voor. Ook hebben we de voortuin opgeknapt. Veel gewandeld met de honden, Jaydi en Billy, in de natuur waar je prima kan lopen op gepaste afstand.”

Ook de basisregels hoeven niet meer

Op vrijdag 25 februari worden de maatregelen verder versoepeld. “Ik vind het een bevrijding, maar blijf een beetje angstig dat er weer een nieuwe variant opduikt. Ik wil daarom, daar waar het druk blijft, gewoon nog een mondkapje opdoen. Ik heb de voorkeur om voorlopig niet drie zoenen te geven. Ook vermijd ik nog grote massa, dus even niet naar concerten en dat soort dingen. Wel fijn dat we weer in de agenda meer kunnen plannen en dat iedereen weer een beetje positief vooruit kan kijken. Mensen hebben elkaar nodig en hebben op zijn tijd ontspanning nodig. Daarom heb ik tijdens corona veel foto’s gemaakt voor de plaatselijke kranten. Ik vind dat erg leuk om te doen en ik zie dat als een verrijking voor de media. Het is fijn om de krant te lezen en dan stukjes te lezen wat men doet en onderneemt in de omgeving. Er zijn genoeg mensen met een leuke hobby.”

Genieten

Astrid is in elk geval blij dat Nederland het coronaboek kan afsluiten. “Tenminste dat hoop ik dan maar en dat we allemaal weer een normaal leven kunnen leiden zonder steeds te moeten nadenken aan verschillende regels of het volgen van de persconferenties. Geniet van alle vrijheid! En we laten deze roerige tijd snel achter ons!”

Deel dit artikel