Bedrijfsleven stelt: stop op stroomaansluitingen onaanvaardbaar. Nu maatregelen nodig.

MEDEMBLIK – Het Economisch Forum (dat het bedrijfsleven boven het Noordzeekanaal vertegenwoordigt)  protesteert met klem tegen de aansluitstop voor vier jaar die is afgekondigd omdat het elektriciteitsnet vol zit.

Lees ook: Liander wil stop op plaatsen zonnepanelen bedrijfsdaken, ‘er is te weinig capaciteit’

Friso de Zeeuw, voorzitter van het Economisch Forum Holland Boven Amsterdam zegt in een reactie tegen de redactie: “In delen van Noord-Holland worden zo nieuwe bedrijfsvestigingen en uitbreiding van bestaande bedrijven geblokkeerd. Dat is desastreus voor de economische ontwikkeling van de regio en de werkgelegenheid. Bovendien komt zo de duurzame energietransitie in gevaar, zoals aansluiting van zonnepanelen op daken.

De situatie is des te schrijnender omdat het bedrijfsleven er vanaf 2008(!) op de zich toen aandienende klemsituatie heeft gewezen. Er is niets intussen vrijwel gebeurd: daarom moeten we nu spreken van wanbeleid door de overheid.

Wat moet er gebeuren?

  1. Liander – het verantwoordelijke netwerkbedrijf van de overheid – moet de ruimte krijgen om creatieve en innovatieve oplossingen te zoeken, met bijvoorbeeld batterij-technologie op bedrijventerreinen.
  2. Daarnaast moet Liander zijn investeringsprogramma versneld uitvoeren om de capaciteit van het stroomnet op korte termijn te vergroten.
  3. De provincie Noord-Holland moet samen met de netbeheerders en de gemeenten genoeg ruimte beschikbaar stellen om de nodige nieuwe leidingen en transformatorstations aan te leggen en de procedures te versnellen.
  4. Planning en coördinatie van vraag en aanbod van elektriciteit moeten aanzienlijk verbeterd worden. Het Ontwikkelingsbedrijf Noord-Holland-Noord wil en kan daarbij helpen.

Deel dit artikel