Boosterprik: pas op voor valse e-mails

WEST-FRIESLAND – Ouderen in onze regio krijgen valse e-mails binnen over de boosterprik, zogenaamd met de GGD als afzender. GGD Hollands Noorden krijgt hier verschillende berichten over binnen. De ontvanger krijgt te lezen dat iedere senior in Nederland verplicht een boosterprik krijgt. De GGD verstuurt nooit dergelijke e-mails met uitnodiging.

Deze valse e-mails, ook wel phishing mails genoemd, zijn door heel Nederland verstuurd. In de e-mail staat een link. Als daarop wordt geklikt, komt men in een bankomgeving terecht. Deze is nagebouwd. Fraudeurs proberen op deze manier geld afhandig te maken van senioren.

Boosterprik is vrijwillig en gratis
Mensen worden door de GGD nooit per mail uitgenodigd voor een vaccinatie. Bovendien is de prik vrijwillig en gratis. Geen enkele GGD vraagt om een bankrekening of om geld over te maken.
Uitnodigingen voor de boostervaccinatie gebeurt via een brief van het RIVM. Soms nodigt GGD GHOR Nederland bepaalde (leeftijds)groepen al eerder uit. Dat gebeurt via een media-oproep. Lokaal worden soms sms-berichten gestuurd.

Koepelorganisatie GGD GHOR Nederland stuurt alleen afspraakbevestigingen per e-mail. Die worden automatisch verstuurd omdat inwoners (online of telefonisch) een afspraak hebben gemaakt. In de afspraakbevestigingen staat bijvoorbeeld wat men meeneemt naar de vaccinatielocatie.

Valse e-mail? Niet openen
Nu meer mensen worden opgeroepen voor een boosterprik, neemt ook de cybercriminaliteit toe. Fraudeurs hopen geld afhandig te maken van mensen die niet weten hoe het vaccinatieproces werkt. Het dringende advies luidt: open de valse e-mails niet en gooi ze ongelezen weg.

Deel dit artikel