Bruisende oktobermaand in het Westfries Museum

HOORN – Op geheel eigen wijze geeft het Westfries Museum in Hoorn invulling aan de Maand van de Geschiedenis, die op 1 oktober a.s. van start gaat. Het museum over de Gouden Eeuw heeft namelijk een aantal zeer uiteenlopende activiteiten op het programma staan, die leuk én leerzaam zijn voor jong en oud.

Te wapen!

Nieuw in het museum is een origineel musket. Dit bijzondere wapen is gevonden in Twente en dateert uit de periode tussen 1781 tot 1795. Bij onderzoek ontdekte men op het wapen een inscriptie waaruit blijkt dat het destijds behoorde aan de Gecommitteerde Raden in Hoorn: reden om het wapen naar het Westfries Museum te brengen, waar het publiek het vanaf 1 oktober a.s. kan bewonderen in de indrukwekkende Schutterijzaal.

Boeiende verhalen

De schilderijen in deze Schutterijzaal zitten vol verhalen. Een paar medewerkers van het museum hebben de mooiste verhalen uitgekozen en vertellen die persoonlijk tijdens de herfstvakantie (16-31 oktober). Dit gebeurt op verschillende tijdstippen en in principe van dinsdag tot en met vrijdag. Kom je in een weekend, dan kun je in die zelfde Schutterijzaal zomaar ‘Levende geschiedenis’ tegenkomen. Dat zijn amateur-acteurs die gebeurtenissen uit de 17e eeuw naspelen in kostuums uit die tijd. Dat alles geeft je een bijzonder en persoonlijk inkijkje in het leven van die tijd.

Mysterie Museum-tour

Leuk en leerzaam voor jong en oud is de Mysterie Museum-tour die ook in oktober is te volgen. Met een podcatcher aan het oor dwaal je door de 27 schatkamers van het museum en ontdekt zo de spannendste verhalen: van het leven vroeger aan boord van VOC-schepen tot het nepnieuws in de 17e eeuw. De audiotour zit vol verhalen, opdrachten en interessante weetjes.

Betoverend

In de Marmerzaal van het museum kun je tot 23 januari 2022 genieten de fascinerende expositie ‘Ambacht aan de wand, de betovering van beschilderd behang’. Daar maak je als publiek kennis met de monumentale handbeschilderde behangsels uit de collectie van het museum, plus hedendaags werk van Snijder&CO. Dit kunstenaarsduo geeft op 15 oktober a.s. om 16.00 uur een boeiende digitale lezing over hun prachtige ambacht, waarbij je als bezoeker de gelegenheid hebt om vragen te stellen. Wie geïnspireerd raakt en zelf creatief aan de slag wil, wordt van harte uitgenodigd om mee te doen aan de speciale ontwerpwedstrijd, waarmee de winnaar een tijdelijk plekje in het museum verwerft.

Foto aangeleverd

Deel dit artikel