Burgemeester Hoorn legt graffitivandalen last onder dwangsom op

HOORN – ‘Deze graffitioverlast heeft voor ons de hoogste prioriteit. In Hoorn staan inmiddels honderden tags. Nog los van de impact op het straatbeeld zijn de maatschappelijke kosten enorm. Daarom laten we geen enkele mogelijkheid liggen om deze problematiek aan te pakken. We zetten alle denkbare preventieve en repressieve middelen in om deze bekladdingen te stoppen,‘ zegt burgemeester Jan Nieuwenburg tegen RTV West-Friesland.

In augustus 2020 heeft de politie 2 mannen betrapt op het moment dat zij graffiti aan het spuiten waren. Zij werden in verband gebracht met de tags ADOG en K-R, waarna het OM. de zaak naar de rechter bracht die oordeelde in maart 2021 de twee mannen beiden tot een taakstraf van 50 uur waarvan 30 uur voorwaardelijk en een proeftijd van twee jaar. Beide mannen en het openbaar ministerie zijn tegen deze uitspraak in beroep gegaan.

Hierop besloot de burgemeester om beiden een dwangsom op te leggen van 5.000 euro met een looptijd van 3 jaar en elke keer als de mannen, of 1 van de twee, betrapt worden deze 5000 euro moeten betalen met een maximum van 20.000 euro. Daarna kan de gemeente opnieuw overwegen om een dwangsom op te leggen maar dan een hoger bedrag.

Afgelopen augustus werd één van de twee mannen opnieuw betrapt, diegene die de tag K-R gebruikt waarop de man onlangs een invorderingsbeschikking van 5000 euro van de gemeente Hoorn heeft ontvangen. Deze man heeft 6 weken de tijd om tegen de dwangsom in bezwaar te gaan en dan daarna nog in beroep en in hoger beroep. Daarnaast loopt tegen deze man een nieuwe rechtszaak vanwege de nieuwe overtreding.

Geen wondermiddel

Dwangsommen alleen zijn niet het wondermiddel. Het is de optelsom van alle acties die moet leiden tot de oplossing. Het belangrijkste is om de pakkans te vergroten. Voor een veroordeling moet je de daders feitelijk op heterdaad betrappen, of onomstotelijk bewijs in de vorm camerabeelden en dergelijke hebben.’ vertelt de burgemeester verder.

Tegelijkertijd zijn de opsporingsmiddelen ook niet oneindig. Inzet van camera’s en surveillance zijn kostbaar en niet alles is toegestaan. Daarom organiseren we juist ook ogen en oren op straat. Samen met onze partners, maar ook door een beroep op onze inwoners om meldingen te doen als zij iets zien, horen of weten. Laten we niet vergeten dat particuliere camerabeelden hebben geleid tot de tweede aanhouding. Dat is dus echt heel belangrijk en waardevol. Onze oproep heeft al een aantal meldingen opgeleverd. We merken dat mensen in de stad deze bekladdingen echt zat zijn en dus ook bereid zijn om de politie en de gemeente te helpen. We blijven dus graag van die hulp gebruik maken: zie, hoor of weet je iets, meld het dan via veilig@hoorn.nl of bel de politie bij urgente situaties.’

Deel dit artikel