Beste inwoners van Opmeer,

Het gaat niet goed met het coronavirus. Ook niet in Opmeer. Ziekenhuizen stellen geplande operaties uit. En de IC-opnames nemen toe.

Daarom zijn extra maatregelen nodig. Maatregelen die ons allemaal raken. Of het nu gaat om een festival dat niet doorgaat. Of omdat we niet met zijn allen naar Nederland-Noorwegen kunnen kijken. Of bedrijfsmatige belangen die er zwaar onder leiden. Of omdat u niet meer naar uw zieke buurvrouw kunt of wilt gaan.

De een zal zeggen dat er nog strengere maatregelen moeten komen. De ander wil juist meer vrijheden. Toch hebben we er allemaal mee te maken. We moeten zorgen dat we niet tegenover elkaar komen te staan. En misschien raken de maatregelen u harder dan een ander. Maar neem uw verantwoordelijkheid. Het coronavirus is bikkelhard. Er is geen gemakkelijke oplossing om het coronavirus onder controle te krijgen. We weten inmiddels allemaal wat we kunnen doen om het coronavirus buiten de deur te houden. En twijfelt u over het vaccin? Ga dan in gesprek met de huisarts of de GGD.

Ik heb in de afgelopen maanden gemerkt en gezien in Opmeer dat er veel voor elkaar en met elkaar gedaan wordt. Ik ben daar erg blij mee en trots op. Want juist in deze tijd hebben we elkaar zo hard nodig. Kijk wat u voor een ander kunt doen. Geef een zwaai, stuur wat vaker een kaartje, en kijk wat u voor een ander kunt doen. Kijk wat meer naar elkaar om. En zorg wat vaker voor een ander.

Heb respect voor elkaar, ook al bent u het niet met elkaar eens. En besef ook dat we dit alleen samen kunnen doen. Want samenleven doen we niet alleen.

Alleen samen kunnen we het coronavirus verslaan. Ik wens u allen veel sterkte in deze ongemakkelijke tijd!

G.J. van den Hengel,
burgemeester van Opmeer