Carnegie onderscheiding voor agent Nick Schuiling uit Zwaagdijk-Oost

WOGNUM – Donderdag 9 juni heeft burgemeester Frank Streng in het gemeentehuis, de Carnegie onderscheiding uitgereikt aan Nick Schuiling uit Zwaagdijk-Oost. Nick redde op 12 februari 2021 een vrouw uit het ijskoude water in Amsterdam.

Heldendaad

Het was een koude verjaardag voor Nick op 12 februari 2021. Tijdens zijn dienst bij de politie in Amsterdam was een vrouw in het water gesprongen om haar hond te redden. Nick was samen met zijn collega Wilco als eerste ter plaatse. Aangezien de politie niet in het water mag springen moesten ze op de kant wachten op de duikers van de brandweer. De duikers zouden te laat komen waarna Nick besloot om zelf de redding te starten. Met een overlevingspak en een reddingslijn heeft hij, door het ijs zwemmend, de weg vrijgemaakt om de vrouw van de verdrinking te redden.

De Onderscheiding

Onder het mom van een vaarinstructeursoverleg waren Nick en zijn collega’s uitgenodigd op het gemeentehuis in Wognum. De burgemeester richtte zich tot Nick die uiteraard zeer verrast was, Frank Streng: “Als je iemands leven redt, mag je met recht een held genoemd worden. Deze helden worden door het Carnegie Heldenfonds in het zonnetje gezet met een onderscheiding.” Uit naam van dit heldenfonds reikte de burgemeester de onderscheiding uit aan Nick. Ook zijn collega Wilco werd bedankt voor de hulp bij de reddingsactie.

Carnegie Heldenfonds

Stichting Carnegie Heldenfonds kent onderscheidingen toe aan mensen die met gevaar voor eigen leven het leven van een ander hebben gered, of hebben geprobeerd dat te doen. De stichting bestaat sinds 1904 en is onderdeel van een wereldwijd netwerk. Andrew Carnegie richtte de stichting op voor de nabestaanden van hulpverleners bij een mijnramp.

Deel dit artikel