ENKHUIZEN – Het CDA heeft schriftelijke vragen gesteld aan het college over 3-MMC, een drugs die nu verboden is in Nederland. Maar het CDA krijgt in gesprekken met jongeren nog steeds te horen dat de gevolgen van deze drugs worden onderschat.

In de brief schrijft het CDA: ‘De extreme hoeveelheden crimineel drugsgeld in Nederland leiden tot hevige ondermijning. Drugs en ondermijning zijn onverbrekelijk met elkaar verbonden. Drugsgebruik en drugsbeleid hebben een monster gecreëerd dat we niet snel en zeker niet gemakkelijk zullen verslaan. Aan drugs ligt een onderwereld ten grondslag met geweld en intimidatie. De productie van drugs voor deze onderwereld leidt daarnaast tot giftige dumpingen van drugsafval in de natuur met gigantische milieuschade tot gevolg. Het CDA vindt dat we ons onze ogen niet mogen sluiten voor de wereld die schuilgaat achter het gebruik van een pilletje of lijntje. Om meer grip te krijgen op de situatie is het belangrijk inzichtelijk te maken hoeveel en wat voor drugs er in onze gemeente gebruikt wordt. Dat helpt ook bij een gerichte aanpak van drugsdumpingen. Ondertussen is het jaren geleden dat we al eens een rioolonderzoek naar drugs hebben gedaan. De uitkomsten waren verontrustend. We vragen ons al een tijdje af hoe het met het vervolg van de uitkomsten gaat.’

Volgens het CDA is een onderzoek relatief snel en eenvoudig uit te voeren door het RIVM, deze doet dit gemiddeld 2x per week. De cijfers uit deze onderzoeken laten zien dat Nederland qua gebruik van cocaïne en xtc vrijwel boven aan in Europa staat. Stede als Amsterdam, Rotterdam, Utrecht en Den Haag controleren het rioolwater periodiek op de aanwezigheid van drugs.

Het CDA Enkhuizen zegt nu dat zij het belangrijk vind dat dit ook in Enkhuizen gaat gebeuren en wil daarom van het college weten of het college de zorgen van het CDA deelt over het drugsgebruik in Enkhuizen dat steeds normaler lijkt te worden. Maar ook wil het CDA Enkhuizen weten of het college een beeld heeft van de drugsverslavingsproblematiek in Enkhuizen door bijvoorbeeld gesprekken met zorginstellingen.

Maar ook over het dumpen van drugs heeft het CDA Enkhuizen diverse vragen, deze leest u hieronder:

  1. Zijn er gegevens bekend over de frequentie en ernst van dumpingen van drugsafval in Enkhuizen?
    a. Wat zijn de gemiddelde jaarlijkse kosten van het opruimen van gedumpt drugsafval in onze gemeente?
    b. Welke organisaties dragen de kosten voor het opruimen van de drugsdumpingen en van de door de dumping veroorzaakte milieuschade? En worden er ook kosten verhaald op privépersonen?
    6. Zijn er ooit aangiftes gedaan tegen personen die verdacht zijn van het dumpen van drugsafval in onze gemeente?
    7. Heeft het college gesprekken met eigenaren van natuurgronden in onze gemeente om de ernst van deze problemen te bespreken en tot een gezamenlijke handhaving te komen?