CDA Medemblik: ‘Alle pasjes nog aan toe’

MEDEMBLIK – Ja u leest het goed, dit is een vervolg op het eerdere bericht alle bakken nog aan toe.Want er verandert ook iets bij het pasjes systeem voor de ondergrondse containers. Per keer dat inwoners deze container openen met het pasje heb je € 2,79 aan je broek (citaat van een inwoner).

Lees ook: CDA Medemblik: Alle bakken nog aan toe!

Toch vindt de CDA fractie dit ook een verbetering op weg naar minder restafval. Want wat gebeurde er tot dusver? Neem een appartementencomplex in onze gemeente van 13 appartementen. De bewoners kregen twee groencontainers waar ze samen mee moesten doen. En als deze vol waren, gooide men het groenafval in de ondergrondse container voor restafval. Zo gaan die dingen.

Van de bewoners werd stilzwijgend verwacht dat ze het plastic afval zelf verzamelden en bij de milieu straat brachten. Niet iedereen was hiertoe gemotiveerd, dus belandde ook dat in de ondergrondse container voor restafval.

Gelukkig wordt vanaf 1 januari het plastic wel bij ze opgehaald vanaf een centrale plek en zijn er inmiddels 4 (i.p.v. 2) bakken beschikbaar voor het groenafval. Daarmee kunnen de bewoners hun afval beter scheiden en gemakkelijker kwijt. Dat is een duurzame milieuvriendelijke oplossing en tevens een financiële prikkel aldus Els van den Bosch (CDA).

De inwoners van specifiek dit appartementencomplex zijn wel voornemens hun restafval in kleinere pedaalemmer zakken op te sparen in een grotere vuilniszak zodat ze de ondergrondse container minder vaak hoeven te openen, want daarmee bespaar je meteen geld. Zij kunnen deze vuilniszak gelukkig kwijt in hun berging.

Dat dit niet overal mogelijk is bleek uit een reactie van een inwoner die aangeeft hiervoor echt geen ruimte te hebben, en of iemand van de gemeente eens wil komen kijken. Misschien maar ‘s om de koffie bij deze meneer, samen met de wethouder.

Deel dit artikel