CDA Medemblik blij met keuze voor toekomstbestendig energienetwerk

MEDEMBLIK – De gemeenteraadsleden van de gemeente Medemblik hebben gisteravond unaniem ingestemd met het verstrekken van een lening aan Alliander.  De energietransitie vraagt tenslotte om forse investeringen in het elektriciteitsnetwerk. De komende jaren investeert Alliander tot ongeveer € 1,2 miljard per jaar in haar energienetten om deze toekomstbestendig te maken. Dat is meer dan een verdubbeling ten opzichte van de afgelopen jaren.

Els van den Bosch(CDA)

Els van den Bosch (CDA) “Bij de knelpunten staat het tekort aan netcapaciteit op nummer 1, 2 en 3. Het is hard nodig dat er wordt geïnvesteerd in het netwerk zodat onze ambities kunnen worden gerealiseerd. Bij Medemblik wordt al hard gewerkt aan de uitbreiding, evenals in Zwaagdijk. In Wervershoof wordt de oude installatie vervangen. Dit zal waarschijnlijk in 2025 gereed zijn.

Liander trekt alles uit de kast om het net betrouwbaar te houden maar loopt ook aan tegen langdurige procedures op het gebied van Ruimtelijke Ordening en tegen de schaarste onder technisch personeel. Het bouwen van een nieuw onderstation (dat ca. 7 tot 8 voetbalvelden groot is) duur ongeveer 5 a 6 jaar.

Maar door procedures, denk aan bijvoorbeeld bezwaren van omwonenden, kan dit veel meer jaren in beslag nemen, zo is er in de Noordkop een station gerealiseerd waar eerst 12 jaar over gesproken is. Daar wil je niet in terecht komen maar dat is wel de werkelijkheid waar Liander samen met de gemeentes mee wordt geconfronteerd.” 

Deel dit artikel