CDA Medemblik wil opheldering over weghalen grafmonumenten begraafplaatsen Opperdoes

Bessie Cooper

Venenatis pulvinar nunc arcu lorem ornare dictum ipsum. Ante at condimentum diam a aliquet eget amet massa tempor.

OPPERDOES – Het CDA wil bij monde van fractielid Claudia Selders van het college weten waarom de verwijderde grafmonumenten op de openbare begraafplaats achter een afvalcontainer zijn geplaatst en waarom op de begraafplaats rondom de dorpskerk grafmonumenten van familieleden van een inwoonster en inwoner van Opperdoes zijn verwijderd.

Lees ook: Inwoonster Opperdoes: ‘Medemblik waar zijn de grafmonumenten van onze grootouders gebleven’

[penci_blockquote style=”style-3″ align=”none” author=”Clau8dia Selders-Kroezen” font_style=”italic”]Grafmonumenten horen niet achter vuilcontainers te worden achtergelaten. Begraafplaatsen moeten netjes worden onderhouden. Als CDA Medemblik vinden wij het belangrijk dat er respectvol met onze (voor)ouders en hetgeen zij hebben opgebouwd wordt omgegaan[/penci_blockquote]

Claudia Selders-Kroezen

In een brief aan het college van Medemblik schrijft het CDA-fractielid: “In november 2018 deed zich een soortgelijke situatie voor waarbij monumenten van graven verwijderd werden. Uit de beantwoording van raadsvragen van de VVD daarover bleek dat daaraan voorafgaand door de rechthebbenden schriftelijk afstand van de graven was gedaan. Dat kon, zo bleek ook, de rechthebbende ‘stichting Grafzorg’ zijn. Deze stichting ontzorgt nabestaanden en zij kopen daarvoor bij de stichting de grafrechten af. De stichting wordt daarmee rechthebbende, maakt de afspraken met de gemeente en verzorgt de betalingen. Ook werd vermeld dat na het verwijderen van het monument, meestal 1 jaar nadat afstand is gedaan, het jaren kan duren voordat een graf geruimd wordt.”

Eerder sprak Claudia Selders al medewerkers van de buitendienst die op het terrein van de dorpskerk aan het werk waren en zij wisten haar te vertellen dat er een nieuw beplantingsplan gaat komen met de intentie om de kerk en begraafplaats beter tot hun recht te laten komen.

Selders-Kroezen wil dan ook van het college weten of de rechthebbenden wel schriftelijk afstand hebben gedaan, en waarom de grafmonumenten niet meteen zijn verwijderd van de begraafplaats. Over de begraafplaats bij de dorpskerk wil Selders-Kroezen weten wat de motivatie was om de begraafplaats opnieuw te gaan inrichten.

[penci_blockquote style=”style-3″ align=”none” author=”Claudia Selders-Kroezen” font_style=”italic”]Ook niet direct rechthebbenden en familieleden voelen zich betrokken bij begraafplaatsen. Voor raadsleden is het waardevol om vooraf op de hoogte te zijn van aanpassingen aan begraafplaatsen, aangezien zij hierop aangesproken (kunnen) worden.[/penci_blockquote]

Selders-Kroezen ziet het liefst dat de gemeente Medemblik dit soort werkzaamheden bekend gaat maken in de (dorps)kranten maar ook dat raadsleden via een beknopte informatienota of via actieve informatie vooraf op de hoogte gaan worden gesteld en het liefst per heden.

Share this article

Related posts

Category

Category

Category

Category