Cellencomplex politiebureau Hoorn gaat sluiten

HOORN – Vanaf eind dit jaar gaat Eenheid Noord-Holland werken met drie cellencomplexen: in Alkmaar, Haarlem en Zaandijk. Basisteams Hoorn en Den Helder worden vanaf dat moment ondersteund met een 24/7 arrestantenvervoersdienst naar Alkmaar, voor insluitingen met overnachting.

De politie-eenheid Noord-Holland exploiteerde 24/7 vijf cellencomplexen, terwijl de formatie binnen de eenheid is berekend en ingericht op slechts drie complexen. Om de ontoereikende formatie op te vangen en toch vijf complexen operationeel te houden, werden tijdelijke constructies gebruikt. Helaas bleken deze onhoudbaar en onbetaalbaar. Ten eerste, doordat de onderbezetting door uitstroom en ziekte steeds groter werd. En ten tweede, doordat Team Arrestantentaken het vervoer van verdachten van en naar de rechtbank er als extra taak bij kreeg. Eind vorig jaar moest daarom al het besluit worden genomen om het cellencomplex in Den Helder gedeeltelijk te sluiten.

Best toepasbare opzet

Om te komen tot een structurele oplossing rond de cellencomplexen, zijn vervolgens acht mogelijkheden onderzocht. Daarbij is gekeken naar scenario’s met één, drie en vijf cellencomplexen en wat de gevolgen zouden zijn voor onder andere de arrestanten, de basisteams, de opsporing, de advocatuur en Team Arrestantentaken. De best toepasbare opzet was die met een vervoersdienst voor arrestanten van Hoorn en Den Helder naar Alkmaar. Deze opzet gaat het minst ten koste van blauw op straat, past binnen de formatie en sluit het meest aan bij de manier waarop op andere plaatsen binnen de eenheid wordt gewerkt.

Om te kijken of de theorie ook in de praktijk kon worden gebracht, zijn er praktijktesten gedaan. Hoofd Operatiën Famke van Spaendonk: ‘Daaruit kwam naar voren dat we bijvoorbeeld de werkprocessen rond ophoudzorg en de vervoersdienst verder moeten stroomlijnen. Daarom hebben we ook gekozen voor een optimaliseringsperiode, waarin we tussentijds evalueren en bijstellen waar nodig.’ Nadat het plan in het RBOP is besproken met de 32 burgemeesters en het OM en daarnaast met de medezeggenschap, heeft de eenheidsleiding tot uitvoering besloten.

Randvoorwaarden

De verwachting is dat er vanaf het vierde kwartaal van 2022 gewerkt gaat worden in deze nieuwe opzet. Eerst moet nog aan een aantal randvoorwaarden worden voldaan. De ophoudkamers in Hoorn en Den Helder moeten worden verdubbeld en worden aangepast. ‘En om onder andere de vervoersdienst 24/7 beschikbaar te hebben, worden op dit moment volop nieuwe collega’s voor Team Arrestantentaken geworven. Rond de zomer gaan de eerste nieuwe collega’s aan de slag.’ aldus Fanke van Spaendonk

Deel dit artikel