RTV West-Friesland

Justitie

Celstraf voor 17- en 18-jarige jongens voor poging doodslag en plegen openlijk geweld Hoogkarspel

HOOGKARSPEL – De rechtbank Noord-Holland heeft de 17-jarige Vincenzo G. veroordeeld na een steekpartij op een jongen van 15 jaar. Het slachtoffer werd in de nacht van 25 op 26 september 2021 na afloop van een bezoek aan de kermis in Hoogkarspel uit het niets met een mes in zijn hoofd gestoken door verdachte. Hij liep een steekwond op achter het oor, een breuk in de schedel en een bloeding in de hersenen. Het slachtoffer werd vervolgens nog tegen het hoofd en het lichaam geslagen door de 18-jarige medeverdachte Delano de R.

De 17-jarige G. is veroordeeld tot jeugddetentie van 425 dagen (ruim 14 maanden) waarvan 231 dagen voorwaardelijk voor poging doodslag. De 18-jarige De R. is veroordeeld tot 70 dagen jeugddetentie waarvan 27 dagen voorwaardelijk voor het plegen van openlijk geweld.

Vergissing

Opvallend in deze zaak is dat het slachtoffer door een meisje werd genoemd als de persoon die haar broertje zou hebben geslagen. De minderjarige G. stormde toen direct op de voor hem onbekende jongen af en stak hem met een mes in het hoofd. Een andere jongen sloeg hem. Later bleek dat het slachtoffer niets met het incident met het broertje te maken had.

De rechtbank gaat er niet van uit dat de minderjarige G. de bedoeling had het slachtoffer dood te steken. Maar er is voldoende bewijs voor poging tot doodslag omdat het steken met een mes in iemands hoofd, waarbij vitale organen en slagaders geraakt kunnen worden, dodelijk kan zijn. Bovendien heeft G. van dichtbij met kracht gestoken en voor het slachtoffer totaal onverwacht, waardoor hij het risico nam dat het slachtoffer zou overlijden. Alleen de G. wordt veroordeeld voor poging tot doodslag omdat hij heeft gestoken en er geen bewijs is dat de 18-jarige De R. wist dat er een mes was.

Straf 17-jarige verdachte

De 17-jarige G. wordt veroordeeld voor poging doodslag. Er is sprake van een zeer ernstig delict, oordeelt de rechtbank. G. heeft door zijn impulsief en agressief handelen ernstig letsel en veel leed veroorzaakt bij het jonge slachtoffer. Uit de deskundigenrapportages blijkt dat G. persoonlijkheidsproblematiek heeft. Om herhaling te voorkomen is het van groot belang dat hij daarvoor behandeling krijgt. Daarom krijgt hij een straf gelijk aan voorarrest met een fors voorwaardelijk deel jeugddetentie en moet hij zich gedurende de proeftijd van twee jaar houden aan de voorwaarden: verplichte behandeling, verplichte dagbesteding zoals werk, en een contactverbod met het slachtoffer en onder toezicht staan van de jeugdreclassering. Ook krijg hij gedurende drie maanden huisarrest met elektronische controle.

Straf 18-jarige verdachte

De 18-jarige medeverdachte De R. wordt veroordeeld voor het plegen van openlijk geweld. De rechtbank past voor hem jeugdstrafrecht toe. Uit adviezen over hem blijkt dat dit het meest passend is omdat hij een ontwikkelingsachterstand heeft. De straf is lager dan die van de minderjarige De R. omdat zijn aandeel kleiner is en hij niet verantwoordelijk is voor het hoofdletsel bij het slachtoffer. Hij moet zich gedurende de proeftijd van twee jaar houden aan voorwaarden als behandeling bij een GGZ-instelling, het hebben van dagbesteding zoals werk, een contactverbod met het slachtoffer en onder toezicht staan van de jeugdreclassering.

Schadevergoeding

De rechtbank kent het slachtoffer 5000 euro aan immateriële schade toe. Daarvan moet de 17-jarige jongen 3750 euro betalen en de 18-jarige De R. 1250 euro Ook moeten ze samen 409 euro betalen voor kosten die het slachtoffer heeft gemaakt.

Reageer

Heeft u dit ook al gelezen