Celstraf voor 29-jarige inwoner Hoorn voor inrijden op ander persoon met letsel tot gevolg

HOORN – De rechtbank Noord-Holland heeft de 29-jarige Mert K. veroordeeld omdat hij met zijn auto inreed op een persoon. Dit gebeurde op 27 april 2021 in Hoorn. Het slachtoffer raakte licht gewond. De man krijgt 240 dagen gevangenisstraf opgelegd, waarvan 92 dagen voorwaardelijk met een proeftijd van drie jaar. Ook krijgt hij een ontzegging van de rijbevoegdheid voor 12 maanden, waarvan 10 maanden voorwaardelijk met eveneens een proeftijd van drie jaar.

Incident

Mert K. en het slachtoffer hadden kort voor het incident een woordenwisseling gehad, zonder noemenswaardige aanleiding. K.  heeft het slachtoffer vervolgens klemgereden en er is een vechtpartij ontstaan. Daarna liep Mert K. naar zijn auto en stapte boos in. Op dat moment stond het slachtoffer bij zijn scooter, die op ongeveer anderhalve meter achter de auto stond. K. startte de auto, gaf onverhoeds gas, reed met enige vaart achteruit en raakte de scooter die 7 meter over het wegdek gleed. Ook het slachtoffer kwam ten val en raakte gewond aan zijn knie.  K. reed weg, maar keerde snel weer om. Daarna reed hij nog meerdere malen op een dreigende manier op het wegrennende slachtoffer af.

Volgens Mert K. was het niet de bedoeling om op het slachtoffer in te rijden. Hij wilde alleen de scooter raken, verklaarde hij tijdens de zitting.

Oordeel rechtbank

De verklaring van K. acht de rechtbank ongeloofwaardig. Mede op basis van camerabeelden oordeelt de rechtbank dat Mert K. het slachtoffer moet hebben gezien op het moment dat hij met zijn auto achteruit reed. Volgens de rechtbank mag de verdachte mag van geluk spreken dat het slachtoffer op tijd wist weg te komen, waardoor ernstig letsel is uitgebleven. Het moeten angstige momenten zijn geweest voor het slachtoffer, die meermalen voor de verdachte wegvluchtte.

Bij de strafbepaling houdt de rechtbank er rekening mee dat K. verminderd toerekeningsvatbaar is. Daarentegen is hij eerder veroordeeld voor geweldsdelicten. De gevangenisstraf wordt deels voorwaardelijk opgelegd, waarbij Mert K. zich aan verschillende voorwaarden moet houden, zoals een contactverbod met het slachtoffer en het volgen van een behandeling voor agressieproblematiek. Ook moet hij het slachtoffer een schadevergoeding betalen van bijna 1.800 euro.

Daarnaast moet hij de vier weken gevangenisstraf uitzitten die bij een eerdere veroordeling voorwaardelijk aan hem waren opgelegd, omdat hij in zijn proeftijd de fout in is gegaan.

 

Deel dit artikel