Cinema Oostereiland en het Westfries Museum over de unieke relatie tussen mens en dier

HOORN – Cinema Oostereiland en de Vrienden van het Westfries Museum besteden op zondag 22 mei op bijzondere wijze aandacht aan de relatie tussen mens en dier. De aanleiding is de huidige expositie DIERBAAR in het Westfries Museum, die onze veranderende relatie belicht met dieren door de eeuwen heen. www.wfm.nl www.cinemaoostereiland.nl   

Films met dieren in de hoofdrol 

Cinema Oostereiland vertoont drie zeer uiteenlopende films met het dier in de hoofdrol. In Buddy zien we hoe honden de ultieme ondersteuners zijn van mensen met een lichamelijke beperking. In de indringende documentaire Cow hoe het dier wordt ingezet voor de productie van voedsel. Als derde film staat Poeslief op het programma, een vrolijke ode aan de kat Abatutu, bekend van zijn optredens in films. Voor de kinderen is er Mamma Boe – op weg naar thuis.

Bespreking kunstwerken uit de expositie 

Filmregisseur Ignas van Schaick en schrijfster Mensje van Keulen bespreken vanaf 14.00 uur hun favoriete kunstwerk uit de expositie Dierbaar in de grote filmzaal van Cinema Oostereiland, terwijl het kunstwerk op het filmdoek wordt vertoond. Gespreksleider Henk Tameling gaat op zoek naar reacties op vragen als hoe wij in onze samenleving omgaan met dieren, zien we het dier als vriend of als vijand?

Meer over de gasten van het middagprogramma  

  • Filmregisseur Ignas van Schaick is bekend van o.a. De nieuwe wildernis en Wolf.
  • Schrijfster Mensje van Keulen. Al vijftig jaar schrijft ze over katten, in gedichten, korte verhalen en kwinkslagen. Haar kattenteksten, met illustraties, zijn onlangs gebundeld in Het kattentheater 2021.
  • Henk Tameling, publicist en docent, voorzitter van de Vrienden van het Westfries Museum.

Aanvangstijden  

10.30 uur: MAMMA BOE – OP WEG NAAR THUIS

12.15 uur: BUDDY

12.45 uur: POESLIEF

14.00 uur: Bespreking werken uit expositie DIERBAAR

16.00 uur: COW  

Entreeprijs voor de film 10 euro, korting 8 euro. Entreeprijs voor de lezing: normaal 10 euro, 5 euro voor Vrienden Cinema Oostereiland en Vrienden van het Westfries Museum.

Kaartverkoop voor het programma op het Oostereiland: www.cinemaoostereiland.nl

Kaartverkoop voor de expositie DIERBAAR: www.wfm.nl

Deel dit artikel