Column Anne de Bruin-vd Graaf: ‘Het geld ligt voor het oprapen!!’

Hoera, op mijn zwerfvuiltochten in ons mooie West-Friesland kom ik minder zwerfvuil tegen dan b.v. 3 jaar geleden. Ik signaleer steeds meer rapers. Ook gemeenten zetten in op bewustwording en actie. En wie weet komen medemensen ook tot inzicht wat betreft hun dumpgedrag.

Sinds juli 2021 zit er  € 0,15 statiegeld op veel kleine plasticflessen. Eindelijk, denk ik dan, want het was ongelofelijk hoeveel van die flesjes ik wekelijks vond in de bermen en sloten. Vaak meer dan 30. Gelukkig liggen er nu minder, maar toch……elke rit vind ik  toch gemiddeld voor €0,75 aan statiegeld Glazen bierflesjes (€ 0,10) en grote plasticflessen (€ 0,25) niet mee gerekend.

Het geld ligt  letterlijk voor het oprapen.

Medemensen zijn dus echt dieven van hun eigen portemonnee. Bovendien zijn  die kleine verpakte hoeveelheden  veel duurder dan een grote verpakking. Als je dus zelf drinken meeneemt in een eigen, duurzame fles of beker, dan verdien je gewoon geld door milieubewust  en economisch gedrag.

Ik verheug mij al op eind december 2022,  want dan komt er statiegeld op blikjes. Het lijkt wel of die groeien in de berm of het water. Het is echter dumpgedrag van medemensen. Sinds januari 2019 heb ik zwerfvuilbordjes opgehangen langs mijn route.

Enkelen zijn vernield. Anderen heb ik, samen met timmerman  Hans Groot uit Lambertschaag, gerestaureerd. Hopelijk worden die bordjes in de toekomst overbodig: Geen dumpgedrag meer en anders ……

Rapers die de moeite nemen om die zaken in te leveren bij de supermarkt. Het geld ligt voor het oprapen.

Anne de Bruin-v.d.Graaf
De Weere
annedebruin@simpc.nl

Deel dit artikel