Column Claudia Selders-Kroezen: ‘Stop met snus! Of liever nog, begin er niet aan… ‘

WEST-FRIESLAND – Steeds vaker staan er berichten over het snel toenemende gebruik van de verslavende nicotinezakjes in de media; ’Snus’ wordt het genoemd. Voor veel mensen waarschijnlijk nog onbekend, maar inmiddels is dit enorm populair onder jongeren. Via webshops is het vrij goedkoop en eenvoudig te bestellen en dat maakt het extra zorgelijk. Het RIVM waarschuwde vorig jaar al voor het verslavende effect: https://www.rivm.nl/nieuws/ontmoediging-gebruik-van-schadelijke-en-verslavende-nicotinezakjes

Roken neemt, na een intensieve en langdurige (landelijke) campagne, langzaam af. Dat maakt het toenemende gebruik van deze nicotinezakjes ‘snus’ extra zuur. Juist omdat het nog relatief onbekend is (bij de ouders) is informatie belangrijk. Door te weten wat het is en wat het doet kun je met elkaar in gesprek gaan. Dat is een belangrijk onderdeel van preventie.

Als CDA Medemblik zetten wij ons al jaren in om het gesprek met jongeren over het gebruik van verslavende middelen te bevorderen. Wij zijn ervan overtuigd dat dit belangrijk is; je moet weten wat middelen voor effect hebben vóórdat je ze -eventueel- gebruikt. De GGD-HN zet met name in op voorlichting via (basis)scholen*. Wij willen met ons lokale preventiebeleid ook op andere locaties, zoals dorpshuizen, sportkantines en jongerencentra met jongeren -en hun ouders- in gesprek. Wij zijn ervan overtuigd dat blijven praten met de jeugd belangrijk is om drugs- en alcoholgebruik te ontmoedigen. We willen hier dan ook graag weer geld voor gaan vrijmaken.

Tot slot, scholen zijn sinds augustus 2020 verplicht om een rookvrij terrein te hebben. Het gebruik van ‘snus’, met én zonder tabak, zou op alle scholen ook verboden moeten worden. Om duidelijk te maken -ook aan de ouders- dat dit een schadelijk en verslavend middel is. Een aantal middelbare scholen in Hoorn heeft dit al opgenomen in hun huisregels.

Namens CDA Medemblik

Sonja Zwier en Claudia Selders-Kroezen

Deel dit artikel