Column Claudia Selders-Kroezen(CDA): ‘Zichtbaar’

Een van de deelnemers van de cursus ‘Politiek Actief’ vroeg zich af waarom je als inwoner zo weinig ziet en weet van de gemeenteraad. Een terechte vraag natuurlijk. Als inwoner heb je meestal te maken met de medewerkers van het gemeentehuis. Bij klachten over bijvoorbeeld verkeersveiligheid en bij leuke dingen, zoals het ophalen van je gloednieuwe rijbewijs.

Claudia Selders-Kroezen

Het vaststellen of aanpassen van beleid gaat, soms ver, aan de praktijk vooraf. Tussen het moment dat jij de sleutel in het slot van jouw nieuwe huis zet en de beslissing om woningbouw toe te staan door de gemeenteraad zitten vele jaren. Natuurlijk kun je actief de politieke agenda volgen maar meestal let je pas op wat ‘de gemeente’ doet wanneer er iets bij jou in de buurt gaat veranderen.

Gelukkig zijn gemeenteraadsleden zelf ook inwoners. Bijzonder betrokken inwoners zelfs, want besluiten neem je niet zomaar. Daar gaat vrij veel tijd en energie in zitten. Het lastige is dat raadsleden niet altijd herkenbaar zijn. Je loopt bij de voetbaltraining van je kinderen, tijdens het collecteren of wanneer je voor de klas staat nou eenmaal niet rond in een CDA shirt.

Je kunt de politieke partijen volgen via social media of hun site te bezoeken. (En niet alleen vlak voor de gemeenteraadsverkiezingen natuurlijk.) De meeste partijen in onze gemeente hebben die en sommigen houden de informatie hierop goed up-to-date. Je kunt natuurijk ook altijd bellen, mailen en een fractievergadering bezoeken; om iets in te brengen of gewoon eens mee te luisteren. We zijn misschien niet altíjd zichtbaar maar we zijn er wel!

Claudia Selders-Kroezen
claudia.selders@raadmedemblik.nl
www.cda.nl/medemblik

Deel dit artikel