Column Fysiotherapie Medemblik: ‘Osteopathie bij het herstel na COVID-19’

Infecties en ontstekingen gaan altijd gepaard met verlies van mobiliteit van lokaal  bindweefsel. Bij het herstel na luchtweginfecties zoals COVID-19 kan osteopathie een rol spelen in het herwinnen van de mobiliteit van de bindweefselvliezen van de longen, de borstkas (borstbeen, borstwervels en ribben) en de halsorganen (luchtpijp, strottenhoofd).

Deze osteopathische behandeling zal moeten gebeuren naast het revalidatietraject van de longfysiotherapeut. Daarnaast is aangetoond middels onderzoek dat bindweefsel technieken ter bevordering van de lymfewerking invloed hebben op het verminderen van de aanwezigheid van eiwitten die een rol spelen in ontstekingsprocessen.

Het lichaam beschikt over een primair en een secundair uitscheidingssysteem. Bij alle lichamelijke processen wordt energie gebruikt en ontstaan afvalstoffen. In het geval van infecties en ontstekingen komen hier bovenop nog beschadigde cellen die worden opgeruimd. In eerste instantie zal het primaire uitscheidingssysteem (lever, nieren en darmen) zorgdragen voor de opruiming van deze stoffen. Er kunnen omstandigheden zijn waarbij dit primaire uitscheidingssysteem dit niet voor elkaar krijgt. In dit geval zal het secundaire uitscheidingssysteem worden ingezet (longen, holtes in het hoofd en huid).

De osteopaat behandelt het lichaam in zijn/haar totaliteit. Het lichaam is één biologische eenheid. Als de darmen onvoldoende functioneren heeft dit bijvoorbeeld invloed op de longen. Verschillende lichaamssystemen zullen worden geëvalueerd binnen het onderzoek om nader te bepalen wat de meest geschikte behandeling zal zijn.

Daarnaast wordt het geven van leefstijladviezen aangeraden (slaap, voeding, bioritme, ontspanning, ademhaling) ter beïnvloeding van het immuunsysteem.

Preventief kan osteopathie een rol spelen in het mobiel houden van de bindweefselvliezen van de hals en borstkas.

Heeft u aanhoudende klachten na COVID-19? Osteopaat Ramon van Diepen staat u graag te woord om te bespreken of er mogelijkheden zijn in de behandeling. U kunt hem bereiken via 06-49450509 en ramon@osteopathie-vandiepen.nl .

Deel dit artikel