Column Peter Groen: ‘Alle arbeidsmigranten het land uit’

Tot mijn spijt zie ik deze uitingen meer en meer voorbij komen op de sociale media, of moeten we het anno 2021 maar asociale media gaan noemen. ‘Alle arbeidsmigranten het land uit’ roepen meer en meer mensen. ‘Ze pikken onze woningen in, ja voor hun bouwen ze wel appartementen, ze pikken onze banen in,’ kreten die werkelijk waar nergens op slaan.. Vaak zijn het mensen met een uitkering die dit roepen, mensen die het liefst hun handje op houden en de rest van de dag hun leven op Facebook doorbrengen.

Wat deze mensen vergeten is dat juist de arbeidsmigranten wel in weer en wind het land op willen gaan om ‘ons’ eten van het land te halen, de kassen in gaan om ‘ons fruit en groente’ te oogsten, de werkzaamheden verrichten die voor ‘ons’ Nederlanders te min zijn.. En juist dat laatste is niet van deze tijd maar van alle tijden.

De ouderen onder ons kunnen zich de eind jaren ’60 en begin jaren ’70 nog wel herinneren. De eerste gastarbeiders uit Turkije, Spanje en Algerije kwamen naar Nederland om die werkzaamheden te doen waarvan de Nederland dacht, ‘dat is te min voor mij, laat een Turk dat maar doen.’ Uit die tijd komt ook de kreet ‘Ik niet weten, ik treinen schoonmaken’, dit ondanks een hoop werklozen die niet te werk mochten worden gesteld want dat was tegen de hele zere benen van de Links Kerk binnen de politiek..

Anno 2021 is het niet veel anders, de welvaart in Nederland is hoog, bij de hoogste van in Europa en de wereld, en dus doet de Nederlander waar hij/zij het beste in is. klagen en janken.. De handen uit de mouwen steken om het werk te doen wat nu de arbeidsmigrant doet, nee hoe durf ik het te zeggen zeg, wat denk ik wel.

Ook de huisvesting van deze groep mensen wekt bij veel mensen grote ergernissen op, ‘ja voor hun bouwen ze wel maar voor onze kinderen niet,’  zonder er bij na te denken dat niet projectontwikkelaars of woningstichtingen deze woningen bouwen, maar de werkgevers die graag hun personeel goed onderdak wil geven en het liefst als dat kan op eigen terrein.. Maar zover gaat het denkvermogen niet van de groep jankers en klagers. Die zien enkel hoe de arbeidsmigranten bij elkaar in opgestapelde containers worden gestopt waar ze net genoeg ruimte hebben om te slapen en wat privacy hebben.

Denk eerst eens na voor u wat roept, zonder deze groep mensen had u geen eten op tafel of was de fruitschaal leeg bij u. En denk er ook eens bij na hoeveel Nederlanders naar het buitenland zijn gegaan om daar hun geluk te zoeken, wat als die landen ineens gaan roepen, ‘Alle Nederlanders het land uit.’

Fijne dag

Peter Groen

Deel dit artikel