Column: Waarom zou je überhaupt nog de politiek in willen gaan

MEDEMBLIK – Nederland kent bijna 18 miljoen politici en allemaal weten ze het net even beter dan de andere. Maar dat kleine groepje Nederlanders die echt de politiek in gaan om de gemeente/provincie of Nederland te besturen worden door de rest meer en meer als uitschot gezien en mogen op de sociale media grof beledigd worden.

Daar komen wij dan ook direct op het punt aan waar het misgaat. De ‘Nederlander’ een volk  die alles beter weet, die keihard werkt maar waar een enorme grote groep het liefst de handen niet vies wil maken en dat deel van het werk overlaat aan de arbeidsmigranten die als beloning worden uitgescholden voor alcoholisten, inbrekerstuig, dieven, enz. enz.  Mensen die keihard werken in de kassen, op het land om het eten bij de klagers op tafel te krijgen.

En als deze groep mensen dan ook nog eens graag in een normaal huis willen wonen en niet met tientallen in een gebouw bestaande uit containers bij de werkgever op het terrein dan is de wereld helemaal te klein.. De politiek zoekt zoveel mogelijk oplossingen maar wat zij ook bedenken, goed doen ze het toch niet in de ogen van velen.

Maar ook als door het Rijk opgelegde beslissingen voor gemeenten zeer negatief uitpakken, en deze gemeenten de broekriem vele gaatjes moeten gaan aantrekken, krijgt de gemeentelijke politiek van alles de schuld, want even verder kijken doet de ‘Nederlander’ niet.

Zo ook in de mooie gemeente Medemblik, waar nog steeds heel veel kan maar waar ook bezuinigd moet worden om het huishoudboekje op orde te krijgen. Oke het Rijk geeft 1.5 miljoen als pleister op de Wmo wond maar het tekort op de Wmo is vele malen hoger. Zo hoog dat projecten als het zwembad in Wervershoof, het dorpshuis in Abbekerk in de ijskast zijn verdwenen om ergens medio 2024 er weer uit te gaan worden gehaald.

Gelukkig weten de inwoners van de gemeente Medemblik wel hoe zij het zouden gaan doen. Op Facebook las ik 1 reactie dat de ambtenaren dan maar salaris moeten gaan inleveren en volgens de Ondernemers Federatie Medemblik hoeven ambtenaren helemaal geen meubelen en vloerbedekking die voldoet aan de arbo-regels. Nee, volgens Frits Meester is 700.000 euro voor vloerbedekking totale onzin. Jammer dat meneer Meester ergens een bel heeft horen luiden maar dat hij niet op zoek is gegaan waar de klepel hangt. Want dan had meneer Meester kunnen weten dat deze 700.000 euro over meerdere jaren verspreidt is, en dat maar een klein deel voor de vloerbedekking is en het gros voor nieuwe meubilair voor de ambtenaren, meubilair dat voor het grootste deel stamt uit de tijd dat het nog de DSB-bank was en waar personeel van de DSB-bank aan werkten.

Het is voor het personeel van meneer Meester maar te hopen dat hij niet zo omgaat met zijn eigen personeel, dan krijg ik terstond medelijden met deze mensen.. Ziet u ze al zitten op kantoor. Een betonnen vloer, geen vloerbedekking, sinaasappelkistjes en tafels van bordkarton.

Maar het probleem ligt niet alleen bij het OFM maar ook grotendeels bij de inwoners van de gemeente Medemblik zelf. De ‘Medemblikker’ wordt niet voor niets ‘Honger, dorst en kouwe biene’ genoemd. Altijd maar janken en klagen maar zelf actie ondernemen ho maar..

Aankomend jaar zijn er weer gemeenteraadsverkiezingen en het is opvallend dat juist de mensen die het hardst schreeuwen als er weer iets niet naar hun zin gaat niet op een verkiesbare plaats staan op de stemlijsten. Vermoedelijk bang om de veilige haven van de sociale media te verlaten en discussies met anderen te moeten aangaan.  Bang om zelf het pispaaltje te worden, bang om in te zien dat het besturen van een gemeente helemaal niet zo gemakkelijk is, bang om in te zien dat belastinggeld vaak geoormerkt is en niet zomaar aan andere projecten kan worden uitgegeven.

Maar ook bang voor de tientallen uren per week die het gemeenteraads- en commissieleden kost om een gemeente als Medemblik te besturen. Of denkt deze groep dat alles al voorgekauwd bij hun in de mailbox valt en enkel nog maar ja of nee hoeven te stemmen..

Ik hoop dat bij de gemeenteraadsverkiezingen in 2022 ik namen zie verschijnen op de kieslijsten van mensen die op Facebook het hoogste woord hebben en het meeste commentaar leveren op onze politici. Een zwaar beroep dat zeker op gemeente niveau zwaar onderschat en onderbetaald wordt.

Peter Groen

Deel dit artikel