RTV West-Friesland

Justitie

Conflict met gemeente Enkhuizen leverde ‘grote chaos’ op

ENKHUIZEN – Een conflict over het handhaven van het parkeerbeleid rond een garage in Enkhuizen heeft op 12 juli vorig jaar een behoorlijk chaotische situatie opgeleverd. Dat bleek donderdagochtend tijdens de strafzitting bij de politierechter in Alkmaar tegen de 57-jarige Bulent Y. en zijn zoon, de 36-jarige Receb Y. uit Enkhuizen. De vader moest voorkomen op verdenking van huisvredebreuk bij het stadhuis van Enkhuizen, en verzet bij aanhouding. Zijn zoon werd bedreiging van gemeentelijke ambtenaren en mishandeling van een agent verweten. Zowel de politierechter als de advocaat van de twee mannen noemden het incident tijdens de zitting een ‘grote chaos’.

De twee Enkhuizers wonden zich tijdens de behandeling van de zaak nog zichtbaar op over de gebeurtenissen van vorig jaar. Bulent Y. verklaarde dat hij zelf zeer agressief en onredelijk is bejegend door de politie, en dat het vermeende slachtoffer ‘liegt dat hij barst’. Ook advocaat Sjoerd van Galen was kritisch over het politieoptreden. Zo was er op beelden die gemaakt waren door een bodycam te zien dat de betrokken agent een duw of klap met de vlakke hand kreeg van Receb Y. en niet een vuistslag zoals de politieman in zijn rapport opschreef. Daarnaast zou de agent de 57-jarige Enkhuizenaar zonder waarschuwing hebben bespoten met pepperspray. De klap die Receb Y. uitdeelde aan een politieman was volgens de advocaat uit te leggen als noodweer, omdat er een agent met geweld zijn vader, die kort daarvoor aan zijn hart was geopereerd, tegen de grond had gewerkt.

De officier van justitie zag dat anders. Volgens hem klopten de beelden met de uitleg van de politie. Hij noemde het gedrag van de twee Enkhuizenaren ‘onacceptabel’. Bulent Y hoorde daarom 40 uur taakstraf waarvan de helft voorwaardelijk tegen zich eisen. Zijn zoon kreeg een strafeis van 80 uur waarvan de helft voorwaardelijk aan zijn broek. De Alkmaarse politierechter matigde die eis enigszins. Ze veroordeelde Bulent Y. tot 20 uur taakstraf, geheel voorwaardelijk wegens het verzet tegen de aanhouding van zijn zoon. Receb Y. kreeg wegens mishandeling van een agent 40 uur werkstraf waarvan de helft voorwaardelijk opgelegd. Daarnaast moet hij de betrokken politieman een schadevergoeding van 350 euro betalen.

Reageer

Heeft u dit ook al gelezen