Consument ruikt de gaspit massaal in voor inductieplaat

WEST-FRIESLAND – De hoge gasprijs zorgt ervoor dat de Nederlandse consument massaal de gaspit inruilt voor de inductiekookplaat. Dit blijkt uit data van onafhankelijke vergelijker Kieskeurig.nl.

Het aantal bezoekers dat afgelopen maand op Kieskeurig.nl koos voor koken op inductie is gestegen met ruim 300% ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar. Het koken op gas lijkt hier massaal terrein te verliezen. Waar vorig jaar maart nog 30% koos voor gas in het filtermenu, blijft dit percentage in maart 2022 steken op 12%. “De hoge gasprijzen lijken hierin echt een rol te spelen. Dit zien we ook terug in de reviews bij de verschillende inductiekookplaten, waarin de gestegen gasprijs meerdere keren als reden voor de aankoop wordt genoemd”, aldus Kaylee Besselink, Category Manager Kieskeurig.nl.

Inval Oekraïne
Eind vorig jaar zag Kieskeurig.nl al een toename in het aantal zoekopdrachten naar de inductiekookplaat. Besselink: “Nederland werd in die periode steeds afhankelijker van buitenlands gas. De echte piek zagen we echter eind februari: na de inval van Rusland in Oekraïne, waardoor de gasprijzen alleen nog maar verder stegen.

Keramisch vs inductie
Niet bij alle elektrische kookplaten was een stijging te zien. “Ook voordat de gasprijzen stegen was koken op inductie altijd al veel populairder dan koken op keramisch. Inductie is energiezuiniger en veiliger in gebruik. Dus wordt de consument gedwongen elektrisch te koken, dan is de keuze snel gemaakt”, aldus Besselink.

Deel dit artikel