D66 Medemblik: ‘Er moet een coalitie met een robuuste meerderheid komen’

MEDEMBLIK – D66 is samen met Hart voor Medemblik de grote winnaar van de gemeenteraadsverkiezingen, maar voor D66 heeft dit net niet geleid tot een 3e zetel, die zetel ging naar de VVD. Maar ondanks dat kan D66 terugkijken op een geslaagde verkiezingscampagne.

VVD niet in de nieuwe coalitie

Ook D66 ziet in de nieuwe coalitie geen plaats voor de VVD, volgens de partij heeft de VVD de afgelopen jaren laten zien onbetrouwbaar te zijn als het gaat om samenwerking en heeft zich begeven buiten de rol die van raadsleden wordt verwacht en ook denkt D66 dat het met de nieuwe fractie het wachten is op nieuwe problemen met de andere fracties.

Villawijken genoeg in de gemeente Medemblik

D66

Duurzaamheid en klimaat belangrijke pijlers

Voor D66 zijn 2 punten om te kunnen deelnemen aan een coalitie belangrijk, duurzaamheid en het klimaat. Maar ook woningbouw staat hoog op de agenda al wil D66 dat er nu werk gaat worden gemaakt van kleine woningen/appartementen voor starters en ouderen. Wat D66 betreft zijn in de gemeente Medemblik nu wel genoeg villawijken en zegt mooie plannen te hebben voor de bouw van starters,- en ouderenwoningen.

Terugdraaien beleid duurzaamheid en klimaat onaanvaardbaar

Voor D66 is het onaanvaardbaar als de nieuwe coalitie het beleid ten aanzien van duurzaamheid en klimaat wil gaan terugdraaien. “Met D66 erbij zal er ook geen keuze worden gemaakt voor het beperken vanuit de gemeente van een recht op een nieuwe woning voor uitsluitend ‘eigen’ dorpsbewoners. Wij vinden dat ook practisch niet werkbaar: want wie zijn dat precies?” aldus D66.

Voor D66 is het wel een uitgemaakte zaak dat de VVD niet meegaat doen aan de nieuwe coalitie. Zelf geeft D66 de voorkeur aan een coalitie met Hart voor Medemblik, GemeenteBelangen, MORGEN! en D66. Als tweede keus ligt dan de combinatie van Hart voor Medemblik, GemeenteBelangen, CDA en D66 voor de hand, vooral omdat het CDA op het gebied van duurzaamheid D66 heeft aangesproken.

Mocht D66 in het college komen dan willen zij graag een wethouder leveren en dan voor de portefeuille samenleving, sociaal domein. D66 ziet zelf niets in 4 fulltime wethouders maar meer in wethouders die 0,8 Ft. werken, dit in tegenstelling tot de andere partijen die wel 4 fulltime wethouders willen hebben.

Wel geeft D66 aan dat de bal nu bij Hart voor Medemblik ligt als grote winnaar van de verkiezingen, zij moeten de formateur leveren die moet gaan kijken of een coalitie met de bovengenoemde partijen mogelijk is.

Deel dit artikel