Darkweb drughandelaar uit Heerhugowaard hoort 8 jaar cel tegen zich eisen

DEN BOSCH – Het OM heeft vrijdag bij de rechtbank Den Bosch een gevangenisstraf van 8 jaar geëist tegen de 33-jarige D. B. uit Heerhugowaard vanwege grootschalige drugshandel op het darkweb.

B. was in 2017 al eens veroordeeld tot een gevangenisstraf van 5,5 jaar vanwege de grootschalige export van XTC in postpakketten. De verkoop van de drugs speelde zich toen ook af op het darkweb. In 2019 volgden op een verdenking van witwassen doorzoekingen in de cel van de man en de woning van zijn vriendin in Alkmaar. De resultaten daarvan gaven aanleiding tot een nieuw politieonderzoek naar opnieuw grootschalige verkoop via het darkweb van drugs, zoals XTC, amfetamine en cocaïne.

USB-stick

Het draait in de strafzaak volgens  officier van justitie Martin van Nes van het Landelijk Parket van het OM allemaal om een USB-stick die is aangetroffen bij de vriendin van de verdachte. Op deze versleutelde stick stonden de toegangscodes tot zijn verkoopplek KG Company op het darkweb. Het wachtwoord voor de USB-stick is gevonden in een notitieboekje op de cel van de verdachte.

De USB-stick bevatte de verkoopadministratie van de drugshandelaar. Daaruit is gebleken dat niet alleen ongeveer 100.000 XTC pillen, maar ook 22,5 kilo MDMA, 10 kilo amfetamine, 2,6 kilo cocaïne en meer dan 10.000 2-cb pillen zijn verstuurd. Het gaat opgeteld om 145 bestellingen naar 30 landen, waarbij in totaal 90 kilo harddrugs zijn uitgevoerd. De drugs zijn in een half jaar tijd in de periode augustus 2017 tot en met maart 2018 verkocht.

Tegen de 30-jarige R.  de vriendin van de man eiste het OM vrijdag een taakstraf van 100 uur vanwege het bezit van 39 Xtc-tabletten, een op een vuurwapen gelijkend gasdrukwapen en witwassen. B. betaalde contant bijna de gehele huur voor haar woning. Een aangetroffen geldbedrag van 5000 euro zou ze hebben verdiend met oppassen. Maar R. heeft niet willen vertellen bij welk gezin ze dan oppaste. Officier van justitie Van Nes had het gevoel dat zij leefde van het geld van haar vriend en hem niet wil laten vallen. Als stok achter de deur eiste hij daarom ook een voorwaardelijke gevangenisstraf van een maand.

Hardleers

Voor B. geldt volgens de officier als verzwarende omstandigheid dat hij al binnen een half jaar na zijn eerdere veroordeling van 5,5 jaar opnieuw de fout is ingegaan. Samenvattend is B. een hardleerse recidivist, aldus de officier van justitie. Hij benadrukte daarbij nog de veroorzaakte schade: de imagoschade voor Nederland en de schade voor de gezondheid van de gebruikers.

De rechtbank doet op 3 december uitspraak.

Deel dit artikel