De favorieten krijgen het maandag in Medemblik niet cadeau.

MEDEMBLIK – Bijna alle paarden met kansen voor de winst hebben in de eerste omloop ‘slecht’ geloot. Dit betekent dat er voor de outsiders kansen zijn om te profiteren. De aanvang van de koers op de Nieuwstraat is 13.00 uur. De eerste start is omstreeks 13.30 uur.

Chief One zette dit jaar vooralsnog de beste prestaties neer. Het paard van Stal de Groningers won twee keer op de grasbaan in Emmeloord en was eerder deze maand nog tweede tijdens het Nederlands kampioenschap op de Renbaan Duindigt. In de eerste omloop treft de ruin Lordspirit; de grillige ruin van Piet Siderius die regelmatig positieve uitschieters heeft. Twee jaar geleden was hij nog de verliezend finalist in Medemblik.

Titelverdediger

De winst ging toen naar Archange de Jiel; een andere kanshebber maandag. De ruin heeft echter vreselijk geloot met tweevoudig Nederlands kampioen Doc Holiday als tegenstander. Krista Timmer, die Doc Holiday reed tijdens zijn debuut vier jaar geleden op de kortebaan, keert voor het eerst weer terug op zijn sulky. Dit beloven spectaculaire ritten te worden!

Een andere kanshebber is Cesar Charisma. De ruin won dit jaar samen met Ruud Pools al twee kortebanen. Met Chaman Rapida als tegenstander treft ook hij het niet. De ruin met Djimmy Schneider op de sulky is vooral in de eerste omlopen nauwelijks te verslaan. Opvallend is dat Chaman Rapida al voor de zesde keer aan de start staat op de Nieuwstraat. Zijn beste prestatie was de vierde plaats in 2017.

Eerste kortebaan sinds de coronapandemie

De Harddraverijvereniging Prins Hendrik heeft in overleg en samenwerking met de gemeente Medemblik toestemming gekregen om ‘gewoon’ op de Nieuwstraat te koersen. De organisatie is de eerste die zijn kortebaan in de eigen plaats kan houden sinds het uitbreken van de coronapandemie. Publiek is maandag alleen welkom met een geldig coronabewijs en ID.

In totaal komen er twintig combinaties aan de start, vier minder dan het maximale aantal. Hiermee krijgt de harddraverijvereniging, die zoveel moeite heeft gedaan om de koers door te laten gaan, te weinig. De organisatie moest echter tot woensdag wachten op groen licht. Vermoedelijk konden niet alle eigenaren en trainers daar met hun inschrijvingen tijdig op anticiperen.

Deelnemersveld en tips

Het volledige deelnemersveld is te vinden op www.kortebaandraverijen.nl. Hier komt ook een uitgebreide voorbeschouwing met tips te staan. Meer informatie over het evenement is te vinden op www.prinshendrik.net

Foto: Pascal van As

Deel dit artikel