Deen personeel distributiecentrum krijgt bij Dekamarkt fors minder salaris

HOORN – Dekamarkt heeft behalve winkels van DEEN ook een deel van het distributiecentrum in Hoorn overgenomen en nu blijkt ineens dat het personeel van de distributiecentra er fors op achteruit gaan in salaris maar ook dat zij niet zelf meer hun atv-dagen mogen inplannen.

Het NHD heeft gesproken met ‘Dennis’ (een fictieve naam vanwege de privacy) die werkt op het distributiecentrum van de Dekamarkt in Velsen-Noord. Tegen het NHD zegt Dennis: “Toen ik nog in dienst was bij Deen, kreeg ik 15 cent per kilometer. Dekamarkt keert slechts negen cent per kilometer uit. Dat is zes cent de kilometer minder (een achteruitgang van veertig procent).

Maar dat niet alleen, ook in uren gaat Dennis achteruit en dus minder salaris zo vertelde hij tegen het NHD: „Bij Deen werkte ik wekelijks veertig uur. Dekamarkt kent slechts een 37-urige werkweek. Dat betekent dat ik straks minder salaris zal vangen. Het laatste loonstrookje wat ik kreeg, kwam nog van Deen. Het volgende komt van Dekamarkt. Ik ben heel benieuwd.

Daarnaast mag hij zijn ATV-dagen niet opsparen en bepaald de ‘baas’ wanneer hij ze moet opnemen. Maar er zijn meer dingen waar Dennis het niet mee eens is. Zo is de voertaal op het distributiecentrum Engels, omdat er heel veel arbeidsmigranten werken die geen Nederlands spreken, terwijl bij DEEN juist deze groep mensen verplicht waren om Nederlands te leren maar ook is zijn functie verander van heftruckchauffeur ineens orderpicker geworden.

Dat het werk er ook niet relaxter op is geworden blijkt wel uit het feit dat bij DEEN er 120 tot 140 collies per uur moest worden weggewerkt en bij de Dekamarkt dit 180 collies en bij ontvangst 15 tot 19 pallets wegrijden. “Nou, dat haal ik niet.” zegt Dennis tegen het NHD. Volgens Margje van der Woude van FNV Handel is de eenmalige compensatie die Dennis bruto in handen krijgt niet eens genoeg om het verlies dat hij in één jaar pendelen lijdt te dekken.

Een woordvoerder van de Dekamarkt zegt tegen het NHD dat zij zich niet herkennen in wat ‘Dennis’ aan de krant verteld. ‘Wij houden ons aan de gemaakte afspraken voor het overgenomen DEEN personeel.

Deel dit artikel