Dementiemonitor Mantelzorg, want mantelzorgers zijn onmisbaar voor mensen met dementie

WEST-FRIESLAND – Mantelzorgers zijn onmisbaar in de zorg voor mensen met dementie. Alzheimer Nederland vindt het daarom belangrijk om te weten wat er onder hen leeft. Zo kunnen we beter opkomen voor hun belangen en voor de belangen van de mensen voor wie zij zorgen. Wat vinden mantelzorgers belangrijk? Hoe ervaren zij de zorg voor hun naasten? Deze en meer vragen stellen we mantelzorgers iedere twee jaar in de Dementiemonitor Mantelzorg. Onlangs is de 8ste editie gestart, die een looptijd heeft tot en met 30 juni 2022. Nieuw dit jaar is dat we niet alleen voor mantelzorgers, maar óók voor mensen met dementie een vragenlijst hebben ontwikkeld.

Helpt u ons mee?

Bert van Dijkhuizen, secretaris Alzheimer Nederland afdeling West-Friesland:  ‘Net als voorgaande jaren proberen we, óók in de regio West-Friesland, zoveel mogelijk respondenten te vinden voor de Dementiemonitor. Daarom benaderen we organisaties die ons door het inzetten van hun netwerk kunnen helpen met het bereiken van meer mantelzorgers en mensen met dementie. Helpt u ons mee?  

U kunt helpen door de Dementiemonitor te delen via uw kanalen: nieuwsbrieven, Facebook-pagina’s, website, etc. De link naar de vragenlijst is www.dementiemonitor.nl. In de bijlage vindt u twee flyers die u hierbij eventueel kunt gebruiken. Mocht u meer of andere promo-items nodig hebben, reageer dan gerust op deze mail.’

Hoe gaat het verder?

De vragenlijst kan zoals gezegd worden ingevuld tot en met 30 juni 2022. In het najaar zal het rapport verschijnen. Daarnaast maken we regionale rapporten voor regio’s met een groot aantal respondenten. De regio West-Friesland is goed op weg, maar er moeten nog wel een aantal respondenten bij voor een regionaal rapport. De uitkomsten van de Dementiemonitor Mantelzorg delen we met het ministerie van VWS, zorgaanbieders en zorgverzekeraars. “Ook kunnen we hiermee in de regio West-Friesland het gesprek aangaan met gemeenten. Daarnaast maken Tweede Kamerleden er gebruik van. Zo beïnvloedt Alzheimer Nederland op verschillende niveaus beslissingen met als doel de zorg en ondersteuning voor mensen met dementie en hun mantelzorgers te verbeteren.

Meer weten?

Deel dit artikel