Duurzaamheid en laminaat: alles wat je moet weten

Als je op zoek bent naar een duurzame vloer, is laminaat vloer misschien niet het eerste waar je aan denkt. Maar wist je dat er milieuvriendelijke laminaatsoorten bestaan? In deze blog bespreken we feiten en fabels over duurzaam laminaat en geven we tips voor het kopen en recyclen van laminaat. Lees snel verder om erachter te komen waar je op moet letten bij het kopen van duurzaam laminaat en hoe je het op een milieuvriendelijke manier kunt recyclen.

Wat is duurzaamheid?

Duurzaamheid is een breed begrip dat verwijst naar het vermogen om in de behoeften van de huidige generatie te voorzien, zonder dat dit ten koste gaat van de mogelijkheden van toekomstige generaties om in hun behoeften te voorzien. Het gaat hierbij dus om een balans tussen economische, sociale en ecologische belangen. Bij duurzaamheid wordt rekening gehouden met de impact van menselijke activiteiten op het milieu en wordt gestreefd naar een leefbare wereld voor de toekomstige generaties. Dit houdt in dat we zuinig moeten omgaan met grondstoffen, energie en water en dat we moeten streven naar een circulaire economie waarin afvalstoffen weer worden omgezet in nieuwe grondstoffen.

Duurzaam laminaat: feiten en fabels

Er bestaan veel misverstanden rondom de duurzaamheid van laminaat. Zo denken veel mensen dat laminaat een slechte keuze is voor het milieu, maar dit is niet altijd waar. Hieronder benoemen we een aantal feiten en fabels over duurzaam laminaat:

 • Fabel: Laminaat is niet recyclebaar.
 • Fabel: Laminaat is niet duurzaam omdat het van plastic gemaakt is.
 • Feit: Er bestaan milieuvriendelijke laminaatsoorten, zoals laminaat gemaakt van FSC-gecertificeerd hout.
 • Feit: Laminaat heeft over het algemeen een lange levensduur en is daardoor duurzaam.

Milieuvriendelijke laminaatsoorten

Er zijn diverse milieuvriendelijke laminaatsoorten beschikbaar op de markt. Hierbij kun je denken aan laminaat dat gemaakt is van gerecycled hout of laminaat dat is geproduceerd volgens duurzame methoden en is voorzien van keurmerken zoals FSC en PEFC. Ook bestaat er laminaat gemaakt van bamboe en laminaat met een milieuvriendelijke coating. Dit zijn beiden ook duurzame opties. Het is belangrijk om bij het kopen van laminaat te letten op deze keurmerken en certificeringen, zodat je zeker weet dat je een milieuvriendelijke keuze maakt.

Waar moet je op letten bij het kopen van duurzaam laminaat?

Bij het kopen van duurzaam laminaat zijn er een aantal zaken waar je op kunt letten. Hieronder vind je een aantal tips:

 1. Kies voor laminaat met keurmerken en certificeringen, zoals FSC en PEFC.
 2. Kijk naar het materiaal waarvan het laminaat is gemaakt en of dit gerecycled of duurzaam geproduceerd is.
 3. Let op de levensduur van het laminaat en kies voor een kwalitatief hoogwaardig product dat lang meegaat.
 4. Kies voor laminaat dat is voorzien van een milieuvriendelijke coating.

Laminaat recyclen: zo doe je dat

Als je ervoor kiest om je oude laminaatvloer te vervangen, is het belangrijk om ervoor te zorgen dat je het op de juiste manier recyclet. Hieronder vind je een aantal stappen die je kunt volgen om laminaat op een milieuvriendelijke manier te recyclen:

 1. Haal het laminaat voorzichtig van de vloer en zorg ervoor dat het niet beschadigd raakt.
 2. Scheid het laminaat van andere materialen, zoals lijmresten, onderlagen en plinten.
 3. Breng het laminaat naar een recyclingpunt bij jou in de buurt. Bij sommige recyclingpunten kun je het laminaat gratis inleveren, bij andere moet je hiervoor betalen.
 4. Het gerecyclede laminaat kan worden gebruikt als grondstof voor nieuwe producten, zoals meubels en vloeren.

Deel dit artikel