Een wolf in West-Friesland, en nu?

WEST-FRIESLAND – Nee, niet direct in paniek raken, de wolf heeft West-Friesland nog niet herontdekt, maar het is een kwestie van tijd dat ook de wolf de oversteek naar Noord-Holland en dus ook naar West-Friesland zal gaan maken..

Op dit moment zijn er een 30-tal wolven in Nederland waarvan de meesten zich bevinden op de Veluwe en in het oosten van ons land. Maar elk jaar worden er jonge wolven geboren en ook die hebben weer hun eigen ruimte nodig en gaan dus op zoek naar een leefgebied zodra ze oud genoeg zijn.

Noord- en Zuid-Holland zijn samen met Zeeland nog de enige provincies waar de wolf nog niet gezien is, maar deskundigen verwachten dat dit slechts een kwestie van tijd is dat de opportunistische wolf zich ook in deze provincies zal gaan laten zien.

Door eeuwen van vervolging verdween de wolf in de loop van de 18de en 19de eeuw uit ons land. Het eerst verdween hij uit de westelijke provincies Noord- en Zuid-Holland, later in Utrecht (1775), Drenthe (1780), Gelderland (1822) en Limburg (1845 of 1869). De Laatste gedode wolf in Nederland was in 1881 in Helvoirt, Noord Brabant en in 1897 werd bij Heeze in Noord–Brabant de laatste wolf in Nederland gezien. Beide laatste waarnemingen zijn echter onderwerp van discussie, zodat waarschijnlijk in 1869 de laatste wolf bij Schinveld werd gedood [Cremers 1928, Witkamp 1870, Flaton 1989]. In 1886 stierf de wolf ook in België uit en in de Eifel werd omstreeks 1890 de laatste wolf geschoten, zodat zwervers tot die tijd in potentie nog Nederland konden bereiken. [bron: de Rijk, 1985].

In 1743 was de wolf ook uit Groot-Brittannië verdwenen. Uiteindelijk werd de wolf teruggedrongen tot diep in Oost-Europa en de gebergtes van Italië en Spanje.(Bron: Wolven in Nederland)

Wat nu als de wolf zich ook hier laat zien

Volgens de deskundigen is er geen reden voor paniek, de wolf kan prima naast ons leven, maar schapenhouders zien de komst van de wolf wel met grote angst tegemoet omdat deze juist in de schapen een maaltijd ziet. Afschieten van de wolf mag niet omdat de wolf een beschermde status kent in Europa. Mocht de wolf dan toch naar West-Friesland komen dan zullen er volgens diverse schapenhouders maatregelen moeten worden genomen om de wolf bij de schapen weg te gaan houden.

Maar voor het zover is zal er nog wel een geruime tijd overheen gaan, de wolf voelt zich nu prima thuis op de Veluwe en in het oosten/zuidoosten van ons land.

Deel dit artikel