ÉénHoorn stelt vragen aan college over walstroom Oostereiland Hoorn

HOORN – Eind maart 2018 heeft de gemeente Hoorn een walstroominstallatie gerealiseerd op twee steigers, per steiger is er ruimte voor twee riviercruiseboten die daar gebruik van maken om zo geluidsoverlast door draaiende generatoren voor de omwonenden tegen te gaan maar ook de diesel- en CO2 uitstoot te verlagen.

In een brief aan het college schrijft ÉénHoorn: “Dit jaar doen ca. 500 riviercruiseschepen Hoorn aan. Dat betekent 500 x ca. 150 toeristen oftewel 75.000 toeristen die Hoorn aandoen. Een goede zaak vindt onze fractie! Tevens betaalt elk van deze 500 schepen E 1.000 aan havengeld oftewel een totale opbrengst voor de gemeente Hoorn van ca. E 500.000,- in 2022. Wederom een goede zaak vindt onze fractie!”

Maar grote schepen, zoals De Viking’ gebruiken vaak beide walsdroompunten waardoor een tweede schip geen gebruik meer kan maken van walstroom en de generatoren aan boord van het schip weer moeten laten draaien. “Ook is meerdere malen geconstateerd dat ondanks het geldende verbod schepen ’s nachts driedubbel dik liggen aangemeerd. De havendienst reageert, zo begrijpt onze fractie, pas nadat zij is aangesproken door belanghebbenden en omwonenden, maar niet proactief.” aldus ÉénHoorn.

Veel klachten over piesende chauffeurs

Maar bij ÉénHoorn zijn de afgelopen tijd ook veel klachten binnengekomen over in het wild piesende chauffeurs van de bussen, de schepen die te dicht aanleggen bij het bunkerschip, draaiende schroeven, vuilwaterlozingen etc. “De lijst met op- en aanmerkingen is lang en snijdt hout, vindt onze fractie. ÉénHoorn
vindt dat handhaving en toezicht onvoldoende zijn en dat riviercruiseschepen welkom zijn
in Hoorn, maar wel binnen de kaders die de Raad eerder heeft gesteld.
” gaat ÉénHoorn verder in de brief aan het college.

ÉénHoorn wil daarom dan ook van het college weten of zij op de hoogte is van het feit dat regelmatig riviercruiseschepen aan beide steigers liggen te overnachten en geen gebruik van de walstroom kunnen maken omdat een ander schip beide walstroompunten in gebruik heeft.

ÉénHoorn vind het dan ook niet meer dan normaal dat als er een grotere behoefte is aan meer walstroompunten hierin voorzien moet worden en vraagt het college dan ook om met een voorstel tot uitbreiding richting de gemeenteraad te komen. Maar ook wil ÉénHoorn weten of de havendienst wel genoeg personeel heeft om haar taak adequaat te kunnen uitoefenen.

Deel dit artikel