Eerste glastuinbouwers stoppen, hoge gasprijs maakt producten onbetaalbaar

Foto: aleenheer

MEDEMBLIK – De eerste glastuinbouwers in Nederland hebben hun deuren gesloten door de hoge gasprijzen. Sommige glastuinbouwers zijn 200.000 euro meer kwijt aan energie dan een paar maanden geleden en als dat wordt door wordt berekend in de producten aan de consument is het niet meer te verkopen.

Volgens Adri Bom-Lemstra voorzitter van Glastuinbouw Nederland gaan er nu bedrijven stoppen die dit pas over enkele jaren van plan waren, maar ook gaan glastuinbouwers minder kassen bouwen en gaan zelfs kassen leeg laten staan.

Voor bedrijven die een eigen warmte-krachtinstallatie hebben ontstaat nu wel een opmerkelijk probleem, het leveren van energie aan het energienet levert nu meer geld op dan het telen van groente en fruit waardoor er al glastuinbouwers zijn die kassen afsluiten en energie gaan leveren aan het energienet in Nederland. Volgens Bom-Lemstra is dit een ‘achterlijke’ situatie.

Glastuinbouw Nederland wil dan ook zo snel mogelijk samen met VNO-NCW en MKB Nederland in gesprek gaan met de Rijksoverheid om naar oplossingen te gaan zoeken. Want dat het zo niet verder kan is wel duidelijk.  Als bedrijven sluiten staan er honderden banen op het spel en dat is ook een zeer ongewenste situatie.

Deel dit artikel