RTV West-Friesland

Justitie

Eigenares café in Enkhuizen wil eindelijk goede terrasschermen

ENKHUIZEN – Eigenares Karin Mazereeuw van café ’t Ankertje in Enkhuizen heeft dinsdag in een rechtszaak bij de bestuursrechter in Haarlem geëist dat de gemeente Enkhuizen haar verzet tegen nieuwe schermen langs haar terras opgeeft. Volgens de onderneemster is het van het grootste belang dat er een goede afscherming komt langs het water.

Het was de vader van de onderneemster die in 1997 hekken liet plaatsen langs het terras van ’t Ankertje. Zijn dochter stelde echter in 2019 vast dat die constructie levensgevaarlijk was toen een kind er tussendoor kroop en bijna in het water terechtkwam. Dat nooit meer, dacht de eigenares, en zij besloot in 2020 het bestaande hekwerk te vervangen door glazen schermen.

Dat viel bij de gemeente echter niet in goede aarde. Volgens Enkhuizen was het plan van Mazereeuw in strijd met het bestemmingsplan. Ook een tweede poging voor een nieuwe terrasafscheiding strandde. De gemeente bleef de geplande schermen afwijzen.

Enkhuizen legde in februari 2020 zelfs een bouwstop op voor de werkzaamheden die toen net waren begonnen. Het had tot gevolg dat de nieuwe schermen voor een deel werden geplaatst, aangevuld met de oorspronkelijke onveilige hekken. Inmiddels zijn de laatste vervangen door mobiele voorzieningen.

De gemeente suggereerde dinsdag dat het terras heel kan worden afgescheiden met verrijdbare bloembakken. Onderneemster Mazereeuw voelde daar niet voor. Volgens haar moeten er gewoon vaste schermen komen.

De rechter deed nog een poging om de partijen tot nader overleg te bewegen. Die poging mislukte, omdat Enkhuizen per se wil dat de bestuursrechter uitspraak doet. De rechter kondigde aan uiterlijk op 10 mei met een oordeel te komen.

Reageer

Heeft u dit ook al gelezen