RTV West-Friesland

WF7

Enkhuizen gaat beveiligingscamera’s van Hikvision vervangen, ‘veiligheid boven alles’

ENKHUIZEN – Afgelopen week kwamen er berichten naar buiten dat de Chinese overheid kan meekijken met wat er allemaal geregistreerd wordt door beveiligingscamera’s van de merken Hikvision en Dahua. Veel gemeenten in Nederland gebruiken camera’s van deze merken en gaan deze dan ook vervangen.

Ook bedrijven en privé worden deze camera’s veel gebruikt omdat de kwaliteit goed is en de prijs niet al te hoog is. Maar voor de gewone mens die niet weet hoe ze de Chinese overheid buiten kunnen houden is het voor kwaadwilligen een makkie om binnen te dringen op het wifi netwerk. Een simpele oplossing is in de router  UDP-poort 32100 de sluiten, dit is de poort die normaliter openstaat en waar de Chinese overheid / hackers gebruik van maken om binnen te dringen.

In een rondvraag bij de zeven Westfriese gemeenten zegt Ilma Tjeertes woordvoerder van de gemeente Enkhuizen in een reactie: ‘In Enkhuizen hangen 2 buitencamera’s bij een gemeentelijk gebouw van het merk Hikvision. Deze camera’s worden dit jaar vervangen in het kader van een herijking van het camera- en beveiligingsbeleid van de gemeente.

Daarnaast hangen in zowel Enkhuizen, Stede Broec als Drechterland camera’s in de openbare ruimte van het merk Dahua. Deze camera’s zijn operationeel in een gesloten netwerk dat voldoet aan alle geldende veiligheidsnormen. Op dit moment zijn er nog geen signalen bekend dat de digitale veiligheid in het geding zou zijn.

Stede Broec, Enkhuizen en Drechterland gebruiken geen door Hikvision of Dahua beheerde software.

De gemeenten volgen nauwgezet de berichtgeving vanuit de Informatiebeveiligheidsdienst (IBD) en het Nationaal Cyber Security Centrum (NCSC). Veiligheid en de mensenrechtensituatie zullen zeker worden meegenomen als we camera’s dienen te vervangen.’  Zo zegt Dahua dat zij geen overheidsbedrijf zijn maar een private onderneming en ook Hikvision zegt zich niet te herkennen in de beschuldigingen.

Reageer

Heeft u dit ook al gelezen