Enkhuizen gaat ingrijpen op het sociaal domein, ‘kosten moeten beheersbaar blijven’

ENKHUIZEN – Zoals vrijwel alle andere gemeenten in Nederland heeft ook Enkhuizen te maken met torenhoge uitgaven op het sociaal domein en aan de andere kant te weinig geld vanuit Den Haag. Om de kosten toch beheersbaar te maken moet Enkhuizen t/m 2024 jaarlijks 611.000 euro ombuigen.

Om dit te bereiken denkt het college over om o.a. de eigen bijdrage aan de regiotaxi te verhogen, de huishoudelijke hulp niet meer via een arrangement te laten verlopen maar via P&Q en om te gaan onderzoeken of dagbesteding kan worden omgezet naar  een algemene voorziening. Ook richting de zorgaanbieders wil het college een plafond instellen als het gaat om de kosten. Zo denkt het college aan het instellen van een budget- en/of volumeplafond bij de zorgaanbieders.

Ook denkt het college na of er geen onderzoek moet worden gedaan naar ‘dure’ cliënten en of het Stadsteam niet de zwaardere zorg op zich moet gaan nemen.

Toen het Rijk besloot dat het sociaal domein beter bij de gemeenten kan worden ondergebracht omdat deze dichter bij haar inwoners zou staan werd ook direct fors gekort op het geld dat voorheen werd uitgetrokken voor het sociaal domein. Nu blijkt dat veel gemeenten miljoenen euro’s tekort komen op het sociaal domein en dan vooral bij de Jeugdzorg is de situatie penibel.

Het kabinet heeft wel besloten om meer geld uit te trekken voor de gemeenten en het sociaal domein maar dit blijkt bij lange na niet genoeg te zijn om de tekorten weg te werken. Veel gemeenten verhogen daarom dan ook de gemeentelijke belastingen.

Deel dit artikel