Evides Industriewater en PWN Waterleidingbedrijf gaan fuseren in NH-Water

NOORD-HOLLAND – -Evides Industriewater B.V. (EIW) en N.V. PWN Waterleidingbedrijf Noord-Holland (PWN) mogen samen een nieuwe onderneming starten genaamd NH-Water. Dat heeft de Autoriteit Consument & Markt (ACM) op 24 maart 2022 besloten. Er blijft na de joint venture voldoende concurrentie over. Het besluit van de ACM vindt u als bijlage onderaan deze pagina.

Waar houden de bedrijven zich mee bezig?

  • Evides Industriewater B.V. (EIW) is een 100% dochtermaatschappij van Evides N.V. Evides N.V. voert (samen met diverse dochtermaatschappijen en deelnemingen) activiteiten uit die te maken hebben met winning, productie en levering van drinkwater en is actief in het zuidwesten van Zuid-Holland, de provincie Zeeland en het zuidwesten van Noord-Brabant. EIW richt zich op de winning, productie en levering van industriewater en de zuivering van afvalwater en is actief voor opdrachtgevers in Nederland, België en Duitsland.
  • N.V. PWN Waterleidingbedrijf Noord-Holland (PWN) is actief op het gebied van winning, productie en levering van drinkwater binnen de provincie Noord-Holland, met uitzondering van het distributiegebied in en rondom Amsterdam. Alle aandelen van PWN zijn in bezit van de provincie Noord-Holland.
  • NH-Water B.V. is de gemeenschappelijke onderneming die tot stand wordt gebracht waarin de expertise van EIW en PWN op het gebied van industriewaterprojecten en lokale waterinfrastructuur worden samengebracht. NH-Water is voornemens om industriewaterprojecten te verwerven en exploiteren in de provincie Noord-Holland.

Wanneer mag de fusie niet doorgaan?

Een fusie of overname mag niet doorgaan als het samengaan van de bedrijven negatieve gevolgen heeft voor de concurrentie. En daarmee uiteindelijk ook voor de consument negatief uitpakt. De bedrijven kunnen dan oplossingen aandragen om de gevolgen van de fusie of overname voor de concurrentie te verminderen.

Vindt de ACM de voorgestelde oplossingen voldoende? Dan mag de fusie of overname doorgaan. Accepteren wij die oplossingen niet? Dan moeten de bedrijven een vergunning bij ons aanvragen en doen wij nader onderzoek in een zogeheten tweede fase.

Vergunning aanvragen

Als de bedrijven een vergunning aanvragen, dan neemt de ACM binnen 13 weken een beslissing of de joint venture wel of niet door mag gaan. Ook in deze periode kunnen de bedrijven oplossingen aandragen. Soms heeft de ACM meer informatie nodig. We vragen die informatie dan op bij de bedrijven die een joint venture hebben aangemeld. We zetten in dat geval de behandeltermijn stil totdat we die informatie hebben ontvangen.

Deel dit artikel