Ex-inwoonster Abbekerk: ik ben verkracht door huisgenoot

ABBEKERK – Een vrouw die voorheen in Abbekerk heeft gewoond, zegt dat ze in 2019 is verkracht door een man die zij toen tijdelijk in huis had. De vrouw deed die beschuldiging maandag bij de politierechter in Alkmaar waar de man terecht moest staan voor het bestelen van de vrouw. De 31-jarige Y.L. uit Medemblik kwam echter niet opdagen.

De oud-Abbekerkse nam L. tijdelijk in huis nadat zijn vader aan haar had verteld dat zijn zoon dakloos zou raken. Het zou om een nachtje opvang gaan, maar dat werden bijna twee maanden. Volgens de vrouw is zij in die periode niet alleen van waardevolle spullen bestolen, maar heeft L. het ook op haar zakelijke bankrekening voorzien.

Niet lang daarna bleek dat er vanaf die rekening allerlei bedragen zijn overgemaakt naar rekeningen waar de eigenares niets van afwist. Het ging om ruim 5.000 euro. Het geld ging onder meer naar goksites. Het slachtoffer denkt dat de verdachte de pincode van haar zakelijke bankpas heeft opgevangen toen zij bankzaken met haar financieel adviseur besprak.

De politie heeft L. gevraagd of hij iets mee te maken had met de overboekingen, maar de man heeft er niets over willen zeggen. De officier van justitie was er maandag van overtuigd dat L. er achter heeft gezeten. Zij eiste een voorwaardelijke werkstraf van zestig uur en een meldplicht bij de reclassering. De verdachte zou het volledige bedrag van ruim 5.000 euro aan de vrouw moeten terugbetalen. Dat zou haar goed uitkomen, want door een ernstig ongeluk heeft zij haar eigen winkel in Abbekerk noodgedwongen moeten opgeven.

De rechtszaak nam een bizarre wending toen de officier aan de gedupeerde vrouw vroeg of zij nog wel eens contact heeft gehad met L. Na een korte stilte vertelde zij dat de verdachte kort na de aangifte bij haar langs is geweest en dat hij haar uit wraak heeft verkracht. De vrouw heeft daarvan weer geen aangifte gedaan, omdat ze geen zin had in een nieuwe rechtszaak.

De rechter zei dat de vermeende verkrachting geen onderdeel kon zijn van deze rechtszaak. In die zaak was er volgens haar onvoldoende bewijs dat L.verantwoordelijk is voor het volledige bedrag dat is weggenomen. Zij hield het op 190 euro. De politierechter bepaalde dat de Medemblikker dat aan de vrouw moet betalen. Daarnaast werd L. veroordeeld tot twee weken voorwaardelijke celstraf.

Deel dit artikel