RTV West-Friesland

Foto aangeleverd
Algemeen

Excursieprogramma passagiers riviercruises van start gegaan, Medemblik in de kijker bij de toeristen

MEDEMBLIK – Na door COVID ruim een jaar in de koelkast te hebben gestaan, vond afgelopen zondag de aftrap plaats van het excursieprogramma voor de passagiers van de riviercruises. Stichting EventMedemblik stelde het programma op in opdracht van Gemeente Medemblik. Voor vaarseizoen ’22 zijn inmiddels 170 aankomsten geboekt.  Partners Stadshavens Medemblik BV, City Tours en Stichting EventMedemblik staan in de startblokken om de passagiers gastvrij te ontvangen en rond te leiden door Medemblik.

Compazz Kreuzfahrten uit Bonn beet het spits af. Zo’n 60 passagiers -verdeeld over 3 groepen- maakten onder leiding van een lokale gids een stadstour. De rondleiding werd afgesloten met een proeverij van het Westfriese streekproduct bij Kaas & Zo en MEET Medemblik. Centrumcoördinator Corona Rentenaar: “We zijn trots op onze mooie stad en haar verhalen en delen ze graag met bezoekers. Het is goed dat iedere tour wordt afgesloten met een proeverij; het is een leuke manier om ook de middenstand bij de excursies te betrekken. Na de proeverij worden de passagiers uitgenodigd om op eigen gelegenheid een terrasje te pakken of de winkels te bezoeken.”

Stadshavens Medemblik BV

Onder de naam Cruise Port Medemblik zet Stadshavens Medemblik BV sinds 2018 in op een positie in de riviercruise sector. Bij de steiger achter het voormalig stadshuis in Medemblik meren jaarlijks zo’n 140 schepen aan. Afgelopen jaar is hard gewerkt aan de reserveringswebsite  www.cruiseportmedemblik.com. Deze website is gemaakt door Stadshavens en Stichting EventMedemblik waarbij ze werden ondersteund door Gemeente Medemblik en toeristisch coördinator Anja Ippel. Middels deze website kunnen rederijen online reserveren voor de river cruise steiger in Medemblik. Dit heeft inmiddels geresulteerd in -nu al-  170 aankomsten voor 2022. “De centrale ligging van de steiger, het compacte centrum en het veelzijdige aanbod maken Medemblik een populaire bestemming. Na jaren van beperkte mogelijkheden, staan mensen te trappelen om er op uit te gaan. Dat biedt ons de kans om het excursieprogramma uit te rollen”, stelt Ivonne Kirschbaum, directeur van Stadshavens Medemblik.

EventMedemblik

Waar Stadshavens de boekingen van de ligplaatsen verzorgt, gaat Stichting EventMedemblik over de reservering en uitvoering van de excursies. Inmiddels staan er 16 excursies op de rol. Een mooi begin, volgens oprichtster Gerda Kaarsemaker. “EventMedemblik is een platform dat het aanbod voor groepen bundelt. Zo ook voor de riviercruises. Door een faciliterende rol te spelen -zowel administratief als qua promotie-, dragen wij bij aan de samenwerking binnen het lokale toeristische speelveld. Naast de stadstours die nu geboekt zijn, bevat het excursieprogramma tal van andere leuke groepsactiviteiten die in samenwerking met de musea en toeristische ondernemers worden georganiseerd.”

City Tours 

City Tours is content met het excursieprogramma voor de riviercruises. Door het wegvallen van de gemeentelijke subsidie verkeert het toeristentreintje in zwaar weer. De ritten voor de passagiers van de cruiseschepen betekenen voor hen een mooie inkomstenbron.  Oprichter Peter Botman: “Wij juichen de samenwerking met EventMedemblik en Stadshavens toe. Natuurlijk blijven wij ook de gratis hop on/hop off- ritten volgens dienstregeling tussen de musea verzorgen. Maar deze betaalde rondritten voor passagiers van de cruiseschepen betekenen voor ons een lichtpuntje in een  financieel niet rooskleurige situatie. We zijn er erg blij met deze verbinding.”

Meer rondritten betekent ook dat City Tours meer chauffeurs en bijrijders/gidsen kan gebruiken.  Peter Botman: “Het is erg leuk om op de bus te rijden met blije passagiers die graag meer willen weten van ons mooie Medemblik”.

Tekst loopt door onder de foto

Foto aangeleverd

Gemeente Medemblik

In 2020 gaf Gemeente Medemblik aan EventMedemblik opdracht tot het ontwikkelen en opstellen van een toeristisch (excursie-) programma ten behoeve van de riviercruisemarkt. Het initiatief maakt onderdeel uit van de economische uitvoeringsagenda en heeft als doel het verbeteren van het ondernemersklimaat in gemeente Medemblik.

Reageer

Heeft u dit ook al gelezen