Forse stijging gebruik ‘snus’ onder jongeren Enkhuizen

ENKHUIZEN – Onder de jongeren in Enkhuizen is een flinke stijging te zien van het gebruik van het ‘snus’. Snus is een methode om zonder te roken toch een grote hoeveelheid nicotine binnen te krijgen door een tablet of een theezakje waar tabak in zit onder de bovenlip te stoppen waarna de nicotine direct via bloedvaten in de bovenlip wordt opgenomen en in het bloed terecht komt.

Nicotine is een giftige stof. Het is dé verslavende stof in tabak. Nicotine stimuleert de afgifte van adrenaline en prikkelt het zenuwstelsel waardoor het lichaam wordt opgejaagd. De hartslag gaat omhoog en de bloedvaten vernauwen zich. De temperatuur in handen en voeten gaat omlaag en de bloeddruk stijgt.

Snus krijgt steeds meer voet aan grond in Nederland en ook in Enkhuizen is er een duidelijke stijgende lijn te zien van het aantal gebruikers, vooral onder jongeren is het gebruik van snus fors gestegen. Ook het gebruik van nicotinezakjes neemt verder toe en wederom vooral onder jongeren. Nicotinezakjes zijn zakjes waar geen tabak in zit zoals bij snus maar enkel een poeder waar nicotine aan toe is gevoegd.

Het Jellinek instituut zegt dat in snus maar liefst 28 kankerverwekkende stoffen zitten, vooral de kans op neus- en mondkanker is groot bij het gebruik van snus.

Snus is verboden in Nederland en komt uit Zweden dat als enige land binnen de EU geen verbod heeft op snus. Nicotinezakjes zijn (nog) niet verboden in de EU.

Deel dit artikel