Geen actie Hoorn tegen Collectief Ondeugend om beeld Roode Steen

HOORN – De gemeente Hoorn gaat geen verdere actie ondernemen tegen de protestgroep ‘Collectief Ondeugend’ die een beeld naast het beeld van J.P. Coen op de Roode Steen hadden geplaatst uit protest tegen de aanwezigheid van het standbeeld van Coen vanwege het slavernijverleden.

Burgemeester Nieuwenburg zegt in een reactie op vragen van DRP dat er wel na het verwijderen van het standbeeld melding is gedaan bij de politie en bij de kennisgroep radicalisering van het CTER ((Contra)-terrorisme, Extremisme en Radicalisering). Maar zegt de burgemeester erbij: “Om te bepalen wat een passende reactie is, is het immers belangrijk om te weten hoe deze actie nu bedoeld is en wie er achter deze actie zitten.

Omdat de politie en het CTER waarschijnlijk tot dezelfde conclusie zullen komen dat deze actie naar aan zekerheid grenzende waarschijnlijkheid is wat lijkt te zijn, namelijk een ludieke protestactie tegen de aanwezigheid van het standbeeld van JP Coen.

Beide instanties hebben al laten weten geen indicatie te hebben dat we hier te maken hebben met elementen die daadwerkelijk van plan zijn om over te gaan tot vernieling of erger. “Op basis van de inschatting van de politie en het CTER en omdat de verwijdering eenvoudig was en niet geleid heeft tot vernieling of noemenswaardige kosten, zien wij op dit moment dan ook geen reden om verdere vervolgstappen te zetten,” aldus de burgemeester

Deel dit artikel